Scenarista i reditelj Stevan Filipović (reditelj hit-filmova Šejtanov ratnik, Šišanje i Pored mene) završio je osnovno snimanje svog debija na engleskom jeziku.

Njegov film, pod nazivom Breaking Point: A ‪Star Wars Story, dešava se nekoliko godina pre sedmog dela sage (Buđenje Sile), i počiva na sledećem zapletu: Galaktička Imperija je pobeđena. Na njenim ruševinama, nastala je Nova Republika, a sa njom i nova generacija Džedaj-vitezova, koju obučava Luk Skajvoker. Skajvoker je braću Dast, Nola (Darko Ivić) i Kesa (Slaven Došlo), sa surovih ‪ulica Korelije doveo su u svoj džedajski Hram, kako bih podučavao veštinama Sile. Večeras će braća naučiti poslednju lekciju.

Darko Ivić, Stevan Filipović i Slaven Došlo.

U ovom kratkom filmu (približnog trajanja od 15 minuta) glume: Slaven Došlo (Pored mene, Vlažnost, Panama), Darko Ivić (Pored mene) i Jana Milosavljević (Afterparti i serije Pogrešan čovjek i Moja generacija Z).

Direktor fotografije je Đorđe Stojiljković, a film je sniman na lokacijima u blizini Beograda (na Avali i Kosmaju). Scenograf je Branislav Crvenković, koji je i zadužen za maske vanzemaljaca i posebnu šminku. Pomoćnica reditelja i rediteljka druge ekipe je Isidora Bulatović. Dodatno snimanje obaviće se u Beogradu, a cilj je svetska premijera u decembru.

Pre samog snimanja, glumci su tokom dve sedmice uvežbavali borbu svetlosnim sabljama i borilačke koreografije sa Srpskom kaskaderskom agencijom(SKA-Team), koju predvodi Slaviša Ivanović, a reč je o ekipi sa bogatim međunarodnim iskustvom i postignućem.

Ovaj film nastaje u produkciji beogradske producentske kuće Hypnopolis (producenti su Branislav Jević i Dušan Medić), a scenario na engleskom jeziku je napisao Stevan Filipović, na osnovu Ratova zvezda (Star Wars) Džordža Lukasa.

Kratki prilozi o procesu snimanja biće dostupni na You Tube-u u decembru, i njih je režirala Aglaja Filipović. Intervjue sa glumcima je obavio britanski filmski producent Markus Agar, koji je na ovom ostvarenju radio i kao savetnik za scenario i instruktor dijaloga. Na filmu rade i studenti Akademije umetnosti u Beogradu.

Breaking Point: A Star Wars nije rađen u svrhu pravljenja profita –  to je nezvanični fanovski film koji nastaje bez namere da bude upotrebljen u komercijalne svrhe. Likovi koje poseduje kuća Lucasfilm/Disney i ova fanovska serija nisu ni u kakvoj vezi sa pomenutim kompanijama.

Fotografije sa snimanja: Tamara Antonović

 

Zoran Janković