SRB ENG

Svetislav Dragomirović pozvan u radionicu Nipkow Program u Berlinu

21. jul 2021. | Autor: Zoran Janković
Srpski reditelj Svetislav Dragomirović pozvan je da učestvuje na tromesečnoj radionici Nipkow Program u Berlinu. Radionica  se organizuje program Berlin Film Residencies kojai, kažu, tesno sarađuje sa Berlinskim festivalom. Namenjena autorima koji razvijaju prvi ili drugi dugometrazni film, i poziva godišnje između 10 i 15 projekata iz celog sveta da, zajedno sa predstavnicima projekta, rade na razvoju scenarija, razvoju produkcije, distribucije.

Projekat igranog filma koji će Dragomorović tamo predstavljati i razvijati vodi se pod radnim naslovom Linije. Priča filma je smeštena u period izmedju kasnih osamdesetih i kasnih devedesetih, prati turbulentan život jednog od tadašnjih šefova podzemlja, i obrađuje temu saradnje državne bezbednosti sa tadašnjim kriminalnim miljeom, sve to naravno dok se Jugoslavija raspada u krvavom obračunu, a običan narod (samo)zadovoljava mrvicama i ponekom koskom.

Projekat je podržan na konkursu za razvoj scenarija Filmskog centra Srbije, a nakon razvoja na Nipkow programu, planirana je faza finansiranja u toku naredne 2022, kao i priprema i snimanje krajem 2023 i pocetkom 2024. godine.

Z. J.