Debitantski dugometražni film višestruko nagrađivane rediteljke Maja Novaković, dokufikcija „Ko će pokucati na vrata mog doma” (At the door of the house who will come knocking), uvršten je u glavni takmičarski program predstojećeg izdanja 31. Sheffield DocFest. Festival se održava od 12. do 17. juna 2024. u Šefildu, Engleska, i jedan je od vodećih festivala dokumentarnog filma u Velikoj Britaniji i jedno od najuticajnijih svetskih tržišta za dokumentarne projekte. Glavni takmičarski program, gde će film imati svetsku premijeru, je Oscar qualifying.

Ekipu filma čine: rediteljka, scenaristkinja, direktorka fotografije i montažerka, Maja Novaković, koscenarista Jonathan Hourigan, protagonisti: Emin Bektić i Andrej Božilović, montažer (takođe zaslužan za grafički dizajn i ilustraciju) Nebojša Petrović, kompozitor muzike i dizajner zvuka Luka Barajević, mikser zvuka Aleksandar Rančić, a Forgrade studio je zadužen za kolor-korekciju.

Film producira Maja Novaković, koproducenti su Sara D’Hanens i Nikica Novaković, izvršni producent je Skye Fitzgerald, organizatori snimanja su Bojana Božilovići i Viktor Božilović. Film producira kuća Kinorasad, a koproducentska kuća je Seafarer Films.

Selektori Sheffield DocFest su rekli o filmu: „Impresivan dugometražni prvenac Maje Novaković briše granice između percepcije, pamćenja i mašte, otvarajući put egzistencijalnoj kontemplaciji o otuđenosti i povezanosti sa poetskom gracioznošću”.

Projekat ovog filma zvanično je predstavljan i nadmetao se na festivalskim segmentima obuke IDFAcademy 2022 i Beldocs Pitching Forum 2023 (gde je osvojio nagrade Al Jazeera Balkans Award i Forgrade Post-production Award). Zaključak žirija koji je dodelio nagrade: „Očekujte zadivljujuće kinematografsko putovanje koje istražuje dubine intimnih psiholoških sfera i grubu lepotu prirodnih pejzaža“. 

Film je podržao Filmski centar Srbije.

FOTO: Oksana Skendžić

Maja Novaković je na sebe skrenula pažnju kratkim dokumentarnim filmom „A sada se spušta veče” nastalim takođe uz podršku Filmskog centra Srbije, koji je kvalifikovan za nominaciju OSCARS osvojivši nagradu za najbolji kratki film na Festivalu Full Frame. Bio je nominovan za Cinema Eye Honors i ušao na Doc NYC: Short List. Film je prikazan u bioskopu Metrograph u Njujorku i nagrađen više od 50 puta i selektovan na preko 130 festivala, kao što su: Hot Docs, SFFilm: Doc Stories, Sarajevo FF, Jihlava IDFF, Vienna shorts, Camerimage, REGARD au Saguenay, Busan ISFF, SFF in Drama, New Orleans FF, Aesthetica SFF, Uppsala SFF, Big Sky FF, DokuFest itd.  Ona je Sarajevo Talents i  IDFAcademy alumna.