Dugometražni hibridni dokumentarac „Topli film“ premijerno je prikazan 10. marta 2024. u okviru zvaničnog programa Međunarodnog festivala u Solunu. Nastanak filma podržao je Filmski centar Srbije (FCS), a projekat ovog filma pobedio je na petoj radionici dokumentarnog filma u organizaciji Udruženja DokSrbija. Svetskoj premijeri na jednom od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma na svetu, prisustvovao je i autor filma Dragan Jovićević, koji je uz Natašu Pavlović i Predraga Azdejkovića ujedno i producent filma. 

Iako dokumentarac, „Topli film“ čine igrani delovi, u kojima dvojica mladih glumaca, istražujući prisustvo i značenje kvir likova u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije, ujedno pripremaju i svoje filmske uloge na zadatu temu. Njih dvojica su Đorđe Mišina i Đorđe Galić, a autorsku ekipu čine još i snimatelji Nebojša Vasić i Aleksandar Jovanović, kompozitor Nenad Jelić, dizajner zvuka Filip Verkić, dok montažu potpisuje producentkinja filma Nataša Pavlović. 

„Topli film“ je, prema rečima Jovićevića, izuzetno dobro  primljen kod publike, koja je uprkos kasnim satima i dodeli Oskara koja je prenošena direktno u obližnjem bioskopu, ostala dugo na razgovoru nakon projekcije. „Na našu najveću dilemu u kojoj meri će inostranu publiku interesovati istorija naše kinematografije iz tako specifičnog ugla i kako će razumeti svu složenost ovog prostora, otklonjena je već na prvoj međunarodnoj projekciji. Publika u Solunu prihvatila je svu kompleksnost jedne zemlje i jedne manjine, što nam je i bio glavni cilj tokom dugog procesa rada na ovom filmu“.

Srpska premijera „Toplog filma“ očekuje se uskoro u Beogradu.

Na festivalu su predstavljena dva projekta dugometražnih dokumentarnih filmova koje je podržao Filmski centar Srbije.

U okviru programa Agora Docs in Progress, među jedanaest selektovanih projekata, našao se projekat rediteljke i producentkinje Sonje Đekić „Sakupljač snova“, srpsko-hrvatske koprodukcije (KEVA/Wolfgang & Dolly) o istaknutom umetniku Vladanu Radovanoviću.

Na Thessaloniki Pitching Forumu predstavljeno je dvanaest dokumentarnih projekata, među kojima je i projekat „Kafka u Beogradu“ rediteljke Maše Nešković i producentkinja Maje Medić i Ene Barjaktarević. Projekat je nedavno dobio dve nagrade – The Equity and Inclusion Award, koju dodeljuje European Film Market – Equity Inclusion Program i drugu, koju dodeljuje TIDF AGORA – Thessaloniki Pitching Forum na When East Meets West Coproduction forumu u Trstu.

FOTO: Dragan Jovićević