Sedmi Šumadijski internacionalni filmski festival ŠIFF održan je u Kragujevcu a tamošnja publika je svojim glasovima odlučila pobednika ovogodišnjeg festivala – debitantsko ostvarenje Nenada Pavlovića, film “Trag divljači”, koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film je nastao po prozi Živojina Pavlovića i vodi nas u sedamdesete godine komunističke Jugoslavije. U Istočnoj Srbiji perspektivni novinar istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Nagradu publike grada Kragujevca “Hrastov list” i novčanu nagradu u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđenu sredstvima Filmskog centra Srbije, poneo je reditelj filma Nenad Pavlović.

Drugu godinu za redom, u saradnji sa Udruženjem filmskih montažera Srbije, dodeljene su AFIFS nagrade za montažu. Ovogodišnji dobitnici su: Ljiljana Lana Vukobratović za životno delo, Dejan Urošević za najbolje montirani igrani film u 2022. – “Leto kada sam naučila da letim” i Tihomir Dukić i Marko Tisovec nagrađeni Specijalnim priznanjem za montažu filma “Usekovanje”, a u kategoriji manjinske koprodukcije za montažu je nagrađena rumunska montažerka Corina Stavilă za film “Lovac na vetar”.

Festival je održan u Kragujevcu od 8. do 11. decembra pod sloganom “Decembar na ŠIFF-u”. U takmičarskom programu je prikazano devet dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Severne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. U revijalnom delu programa prikazana su dva filma nagrađena AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma “Nacionalna klasa”. Sedmo izdanje festivala je obeležila odlična komunikacija između publike i filmskih stvaralaca, nakon većine projekcija publika je razgovarala sa rediteljima, producentima, glumcima, montažerima i drugim profesionalcima koji stvaraju film.

ŠIFF je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS), čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja. Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje “Art Kvart” a festival su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac, Big Fashion.

Z. J.

Fotografija: Nenad Borisavljević