Na 43. po redu festivalu glumca u Mojkovcu, u  Crnoj Gori, čak tri nagrade je osvojio film Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića „Granice kiše”, čiji manjinski koproducent je Filmski centar Srbije.

Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Kristina Stevović Obradović, koja glumi Jagodu, mladu studentkinju filozofije u poseti porodici na selu na granicama Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. „Na tromedji, prostoru iskonske lepote, ambijentu svakovrsnih mitova i tajni“ – kaže se u obrazloženju žirija – „Kristina Stevović daje fizionomiju devojke koja nosi u sebi vilinski spoj putenog i eteričnog.“ Ovo je druga nagrada za ulogu Jagode koju je Kristina Stevović osvojila, a prva je bila na nedavno završenom filmskom festivalu „Porodica naroda“ u Somboru.

Specijalno priznanje dobio je mladi Nedjeljko Milović iz Trebinja, za ulogu dečaka Luke, koji odrasta sa babom i dedom u napuštenom selu u Republici Srpskoj. Njegovu ulogu je žiri ocenio kao izuzetno neposrednu i autentičnu, naglašavajući da “podseća na mlade junake iz filmova francuskog novog talasa.” Za mušku epizodnu ulogu – ex-aequo – nagradjen je podgorički glumac Momčilo Pićurić, za kojeg žiri tvrdi da postaje „zaštitni znak savremenog crnogorskog filma.“

O nagradama za glumce, jedan od reditelja, Vlastimir Sudar je izjavio: „Mnogo sam ponosan na naše glumce, i naravno, veoma mi je drago da je žiri prepoznao i cijenio kvalitet ovakvog stila filmske glume, koji u regionu i nije toliko čest koliko se njeguje u evropskom filmu. Plašilo me da naša orijentacija ka veoma svedenom i maltene dokumentarnom načinu glume neće biti posebno zapažena, te sam jako zadovoljan da naše insistiranje na autentičnosti govora i ponašanja sada postiže efekat kome smo se i nadali, i na kome smo svi jako puno radili. Nadam se da će i publika reagovati slično, kada se film pojavi u bioskopima.“

Festival glumca u Crnoj Gori, 43. Mojkovačka filmska jesen zatvoren je u subotu, 29. septembra, u konkurenciji je prikazano šest filmova iz regiona a u žiriju su bili Andro Martinović, Zoran Ilić i Vladimir Pantović. Granice kiše nastavljaju svoj festivalski život i biće prikazani u Londonu, na Raindance festivalu 5. i 6. oktobra, gde su u konkurenciji u programu filmova „Nova otkrića“.

 

Zoran Janković