Ciklus “Gnevni filmovi” u Domu omladine Beograde (DOB) nastaviće se poslednjeg petka u ovom mesecu, 25. novembra, tribinom naslovljenom “Ljubav, vera, sloboda… i Vera”. Tom prilikom, u žiži će se naći najaktuelniji srpski dugometražni igrani film sa bioskopskog repertoara – “Vera” u režiji Nedeljka Kovačića. Gosti autora i voditelja ovog ciklusa tribina, filmskih kritičara Đorđa Bajića i Zorana Jankovića biće: koscenarista i reditelj Nedeljko Kovačić, koscenaristkinja Kristina Đuković, direktor fotografije Dušan Ivanović, kao i glavni glumci – Jovana Stojiljković i Petar Zekavica. Tribina počinje u 20 sati u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, a ulaz je slobodan.

U rediteljskoj eksplikaciji filma “Vera”, Nedeljka Kovačića, između ostalog, piše:

“U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi. Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri. Vera živi sa svojom unutrašnjom dramom nepripadanja koja joj u stvari pomaže da od zbunjene devojke iz provincije postane vrhunski špijun koji zavodi muškarce i manipuliše njima, nikad ne dozvoljavajući da postane njihov plen…”

Projekat za film “Vera” je u julu 2020. dobio podršku na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Snimanje je trajalo od 31. marta  do 5. jula 2022. godine, i to na lokcijama u Beogradu, Topoli, na Avali i Kosmaju. Film “Vera” nastao je pod okriljem producentske kuće kuće GFC na čijem je čelu producentkinja Danka Milošević.

Z. J.

Fotografija: DOB