U nedelju, 26. aprila, u glavnom programu 43. Moskovskog filmskog festivala održana je svečana svetska premijera manjinske srpske koprodukcije – novog filma Zrinka Ogreste Plavi cvijet, snimljenog u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji Zillion filma iz Beograda. Kako javljaju iz produkcije ovog ostvarenja, prve kritike već su izašle i odjeci filma prikazanog u glavnoj festivalskoj dvorani s preko 1500 mesta su izvrsni. Film je izuzetno dobro prihvatila i publika i trenutno je s ocenom 4.49 vodeći film prema glasovima publike.

Moskovski Komsomoleti (Svetlana Khokhryakova) film Zrinka Ogreste ocenjuju jednim od najboljih u dosadašnjem delu programa, kao delo koje doseže univerzalni nivo i dovodi do razumevanja glavnih istina. Ističu kako filmski autori s prostora bivše Jugoslavije uspevaju u takvim filmovima o „jednostavnim stvarima“, te kako znaju suptilno i duboko istražiti temeljne ljudske istine.

InterMedia (Denis Stupnikov) ističe kako je očaravajuće opipljivo otuđenje koje postoji između heroina (Vanja Ćirić i Anja Šovagović Despot u glavnim ulogama), iako se čini da za to ne postoje formalni razlozi. Istovremeno je osigurana katarza i glavni cilj, izražen u izvrsnoj frazi u finalu filma.

Livejournal u dva odvojena teksta podvlači kako je odnos majke i ćerke prikazan dijalozima koji govore toliko puno, ali nikad nema mesta za nešto „nevažno“ što svako zaboravi da kaže drugome. Simbol neizrečenih reči je reka, metafora samoga života, koja teče vrlo blizu kuće, ali uz obale kojima junakinje nikada ne hodaju. Upravo je „nevažno“ ono najvažnije što bi bliski ljudi barem ponekad trebalo da kažu ili učine jedno drugome – ljubav.

U drugom tekstu ističe se kako je reč o delu koje govori o nekoliko dana u životu žena tri generacije – klasičan evropski film kakav volimo. Nešto poput najboljih primera sovjetske kinematografije … Predivan ženski portret u izvođenju Vanje Ćirić.

Z. J.