Sedmi Festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu”, koji afirmiše i nagrađuje rad snimatelja slike i direktora fotografije, svečano je zatvoren ceremonijom dodele nagrada 18. decembra u Novom Sadu, a na svečanoj ceremoniji u Kulturnom centru Novog Sada dodeljena su vredna priznanja. Festival “Slika u pokretu” održan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, grada Novog Sada i Filmskog centra Srbije.

Marko Milovanović, direktor fotografije filma „Usekovanje“ (Foto Lilit Andrić)

O glavnoj i specijalnoj nagradi za snimateljski rad u filmu, odlučivao je tročlani žiri direktora fotografije, u sastavu: Milorad Glušica, Raquel Fernandez i Miloš Jaćimović. Glavna nagrada za snimateljski rad, koja se dodeljuje u saradnji sa Asocijacijim filmskih festivala Srbije (AFIFS), pripala je direktoru fotografije filma “Usekovanje” Marku Milovanoviću. Žiri je u obrazloženju odluke istakao da glavna nagrada odlazi “nepretencioznom filmu, gde je lična potreba da se ispriča priča pokretačka snaga čitavog procesa i gde je umetnost filmske slike suštinski povezana sa motivima koji stoje iza početne ideje za snimanje filma”.

Specijalna nagrada za snimateljski rad u filmu otišla je u ruke Jelene Stanković iz Srpske asocijacije snimatelja, direktorke fotografije filma “Banović Strahinja”.

Miloš Jaćimović, direktor fotografije filma „Stric“ (Foto Lilit Andrić)

Asocijacija filmskih festivala Srbije (AFIFS) takođe je, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, dodelila nagradu za najbolji snimljeni rad u manjinskoj srpskoj koprodukciji filmu “Stric” direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

Novina ovogodišnjeg izdanja festivala bila je selekcija studentskih kratkometražnih filmova, gde je nagrada za najbolji snimateljski rad pripala Vladimiru Đuriću za film “Krotki” i Džejlanu Ibrahimoviću za film “Dok sunce izlazi”.

Osim pomenutih, uručena je i prestižna nagrada za životno delo. Na osnovu odluke Srpske asocijacije snimatelja, ovo priznanje pripalo je direktoru fotografije Predragu Pegi Popoviću, za doprinos u kinematografiji.

Predrag Pega Popović, dobitnik nagrade Asocijacije snimatelja Srbije za životno delo na ovogodišnjem festivalu Slika u pokretu (Foto Lilit Andrić)

Sedmočlani žiri Srpske asocijacije snimatelja dodelio je zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u TV serijama snimljenih u poslednjih godinu dana u domaćoj produkciji. Tako je zlatna plaketa pripala Aleksandru Karauliću za snimateljski rad u seriji “Nečista krv”. Srebrna plaketa za snimateljski rad u seriji uručena je Igoru Maroviću iz Srpske asocijacije snimatelja za seriju “Blok 27”. Bronzana plaketa pripala je Marku Mladenoviću iz Srpske asocijacije snimatelja za snimateljski rad u seriji “Besa 2”.

Tokom četiri festivalska dana, u okviru propratnog programa održana su dva masterklasa koje su vodili domaći direktori fotografije Miladin Čolaković i Đorđe Arambašić, kao i prezentacija filmske opreme koja je održana u Kulturnoj stanici „Svilara“ u saradnji sa kompanijama „Visual Impact“ i „Sony“.

Z. J.