Revija angažovanih filmova Želimira Žilnika biće održana 3. 4. i 5. oktobra u Kulturnom Centru “Grad”. Poslednjeg dana će na istom mestu biti promovisana i publikacija „Za ideju – Protiv stanja, Analiza i sistematizacija umetničkog stvaralaštva Želimira Žilnika.”

U subotu, 3. oktobra od 20h biće prikazana 4 filma iz njegove najranije stvaralačke faze: “Nezaposleni ljudi,” “Crni film,” “Rani radovi” (za koje je 1969. dobio nagradu “Zlatni medved” na Berlinskom festivalu) i “Lipanjska Gibanja.”

Narednog dana (nedelja, 4. oktobar) u terminu od 18:30h bice prikazani filmovi “Stara mašina” i “Tito po drugi put među Srbima,” dok će publika od 21h moći da pogleda filmove “Do Jaja” i “Tvrđava Evropa.”

U ponedeljak, 5. oktobra, od 19h biće održana promocija publikacije „Za ideju – Protiv stanja, Analiza i sistematizacija umetničkog stvaralaštva Želimira Žilnika.” Na njoj će, pored Želimira Žilnika, učestvovati i Branka Ćurčić (urednik izdanja i autor eseja), Sarita Matijević (izdavač i član uredničkog odbora) i Branko Dimitrijević (autor eseja).

Program će zatvoriti projekcija filma “Lijepe žene prolaže kroz grad” koja će početi istog dana u 21h.

Autor će nakon projekcija biti dostupan da odgovara na sva pitanja publike.

Program će otvoriti Mladen Ðorđević, režiser višestruko nagrađivanih provokativnih filmova “Made in Serbia” i “Život i smrt Porno bande”.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.