Dani srpske kulture u Kini, u okviru kojih će se pored izložbe i ciklusa srpskih filmova predstaviti i KUD „Kolo“, biće održani od 18. do 24. marta u Pekingu i Šangaju.

Dani srpske kulture zvanično će biti otvoreni 18. marta u Nacionalnom centru za scenske umetnosti u Pekingu, gde će nastupiti ansambl „Kolo“.
– U okviru predstavljanja srpske kulture, u „Konfučijan templ“ u Pekingu biće otvorena izložba „Pirotski ćilimi“ iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti, a tokom manifestacije biće održana smotra srpskog filma u selekciji Filmskog centra Srbije – rekao je ministar kulture Nebojša Bradić na konferenciji za štampu.

U Kini će takođe biti predstavljena publikacija „Svetska baština Srbije“ na kineskom jeziku, u kojoj su predstavljeni kulturni spomenici Srbije koji se nalaze na listi Uneska. Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da će se delegacija Srbije tokom posete Kini sastati sa ministrom kulture te zemlje i potpredsednikom vlade koji je zadužen za kulturu.

Ambasador Kine u Beogradu Cai Vu rekao je da je manifestacija Dani srpske kulture u Kini važna zbog jačanje saradnje dve zemlje, ali i zbog razmene kultura i boljeg upoznavanja dva naroda. Prema njegovim rečima, poseta delegacije Ministarstva kulture Srbije je prva bilateralna poseta Srbije toj zemlji u ovoj godini, i posebno je značajno što je ona vezana za kulturu, jer to bitno određuje dalje kontakte dve zemlje.

Specijalni savetnik ministra kulture za kinematografiju Goran Marković rekao je da će u Kini biti prikazani filmovi „Klopka“ Srdana Golubovića, „Četvrti čovek“ Dejana Zečevića, „Ljubav i drugi zločini“ Stefana Arsenijevića, „Užička republika“ Živorada Žike Mitrovića, kao i Markovićev film „Turneja“.