Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma predstaviće u 57. izdanju od 30. marta do 3. aprila oko sto filmova, čiji reditelji u svakodnevnoj muci recesije otkrivaju stvarne junake našeg doba, predstavljajući depresiju, otuđenje, raspad porodice, očaj i nasilje, ali i ljubav, veru i nadu u srećan kraj u filmu i u životu malog čoveka.

“Happy End” je i slogan 57. Festivala kratkog metra, koji će u međunarodnom programu predstaviti 49 od ukupno prijavljenih oko 500, a u domaćem 33 filma – od prijavljenih 134, najavljeno je 16. marta na konferenciji za novinare u Skupštini grada, koja je i osnivač tog najstarijeg festivala dokumentarnog filma u regionu.

Iako i sam žrtva recesije, 57. Beogradski festival ne nudi ništa manje uzbudljivih sadržaja nego obično – pet dana takmičenja najboljih domaćih i stranih filmova, izuzetnu selekciju animiranih i eksperimentalnih filmova i niz pažljivo osmišljenih pratećih programa u Dvorani Kulturnog centra, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i sali Amerikana Doma omladine.

Umetnički direktor Festivala Janko Baljak, selektor međunarodnog programa i nagrađivani dokumentarista, istakao je da je ove godine prijavljen rekordan broj filmova, a biće prikazan svaki deseti.

“Ovi filmovi se mogu videti sada i verovatno više nikada u Beogradu”, rekao je Baljak.

I selektor domaćeg takmičarskog programa Aleksandar S. Janković (sa Aleksandrom Sekulić) rekao da je bilo jako teško napraviti izbog 33 filma za konkurenciju od 134 pristiglih, a osnovni kriterijumi bili su inovativnost i aktuelnost.

Reprezentativan međunarodni žiri čine filmska kritičarka Olga Markova iz Bugarske, reditelj Pipo Chodorov iz Francuske, koji je osmislio i program avangardnih filmova “Pip show” u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, iranski reditelj Kamran Shirdel, zatim Bojana Andrić sa RTS-a i nagrađivani beogradski reditelj Mladen Ðorđević, poznat po dokumentarcu “Made in Serbia” i provokativnom debitantskom igranom dugometražnom filmu “Život i smrt porno bande”.

Za svečano otvaranje u Dvorani Kulturnog centra Beograda najavljena su tri filma o Beogradu – švajcarski “I ovo je Beograd” (Corina Schwingruber Ilić), holandski “Beograd” (Arjan Brentjes) i domaći “U redu, pobedio sam” Vladimira Petrovića, posvećen pokojnom filmskom kritičaru i novinaru Dušanu Preleviću.

Svečanom otvaranju prisustvovaće proslavljeni animator, karikaturista i ilustrator Borislav Šajtinac, koji dolazi u Beograd iz Pariza, gde završava novi film, a biće mu uručena nagrada za životno delo i priređena retrospektiva animiranih filmova, a Festival će objaviti i monografiju posvećenu njegovom delu.

Takmičarski program obuhvata zanimljive potprograme dokumentarnih filmova – “Vrelo” u DOB-u od 31. marta do 2. aprila, koji otvara niz provokativnih pitanja koja se tiču i srpskog društva, a o kojima će nakon projekcija razgovarati autori, publika i predstavnici nevladinih organizacija koje partnerski pomažu u kreiranju dijaloga, te “Oko ponoći” u Kinoteci, koji predstavlja muzičke dokumentarace.

Među atrakcijama 57. Festivala je specijalni program “Pip Show” u pariskog reditelja Chodorova, čast člana žirija, u okviru kojeg će, pored filmova koje je sam režirao, biti prikazani i avangardni filmovi iz arhiva Jugoslovenske kinoteke prema njegovom izboru.

Ljubaznošću Chodorova, prvi put u Srbiji biće prikazan dugometražni dokumentarni film legendarnog Jonasa Mekasa “Notes on American film director Martin Scorsese”

Kao specijalni program najavljen je za 1. april u Kinoteci i izbor filmova člana žirija Kamrana Shirdela, asistenta slavnog Džona Hjustona (John Hustoa) i pedagoga, koji je filmu učio najslavnije iranske reditelje i čiji se filmovi nalaze u antologijama najboljih dokumentaraca svih vremena.

I ove godine biće održan “festival u festivalu” – “Nova svetlost”, takmičarski program filmova snimljenih mobilnim telefonima i alternativnim filmskim sredstvima, koji obuhvata i svakodnevne radionice i tribine. Taj program biće održan takođe u Kinoteci, od 31. marta do 2. aprila.

U okviru specijalnih projekcija, između ostalog, u DKC-u će biti prikazan i film o Puriši Ðorđeviću “Lepo vreme za mlad grašak” Milana D. Špičeka, kao i blok filmova bivših albanskih studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

U poslednjem trenutku, prema rečima Baljka, obezbeđena su dva američka dugometražna dokumentarna filma – ekološki “Tok za ljubav vode”, koji će biti prikazan poslednjeg dana, i “Dve ljutite mame” – posvećen kampanji o zdravoj hrani u SAD, na čijem je čelu prva dama Amerike – Mišel Obama.

Među gostima su, osim stranih članova žirija, najavljeni i autorka Yun Suh iz SAD, koja će predstaviti film “City of Borders”, zatim protagonista njenog filma Saar Nathaniel iz Izraela, Goran Trenčovski iz Makedonije, direktor festivala Asterfest u Strumici, kanadska autorka Patricia Chica, koja će predstaviti film “Day Before Yesterday”, holandske autorke filma “Weapon of War” Ilse i Femke Van Velzen, autor “Killing Girls” David Kinsella iz Norveške, dobitnik nagrade na prošlogodišnjem Kratkom metru, kao i autori filmova o Beogradu Corina Schwingruber Ilić iz Švajcarske i Arjan Brentjes iz Holandije.

Ulaznice po ceni od 100 dinara mogu se kupiti za projekcije blokova filmova na blagajnama dvorana festivala: DKC-a, Kinoteke, Doma omladine i Pozorišta na Terazijama, gde će Festival biti zatvoren svečanom dodelom nagrada.

Festival dodeljuje tradicionalnu statuu Gran pri, zlatne plakete i medalje Beograd, diplome festivala, kao i novčane nagrade.

Ukupan nagradni fond za 2010. godinu iznosi 15.000 evra, a Gran pri je 3.000.

Više informacija možete naći na sajtu festivala: http://www.kratkimetar.rs