SRB ENG

Više nagrada za srpske filmove i srpske filmske stvaraoce na 10. Baneff-u u Švedskoj

01. maj 2021. | Autor: Zoran Janković
Juče, 30. aprila, završen je 10. po redu BANEFF (Balkan Nordic Film Bestival) u Stokholmu, u Švedskoj. Na listi dobitnika ovogodišnjih festivalskih odličja je i više filmova i filmskih stvaralaca iz Srbije.

Najboljim igranim filmom proglašen je Moj jutarnji smeh Marka Đorđevića, u kategoriji nazvanoj Dostignuća žena nagrađena je Anja Pavićević za glumačku kreaciju u srpskom filmu Ime naroda, a u muškoj kategoriji nagrađeni su Vladimir Gvojić i Filip Đurić za uloge u ostvarenjima A.S. (25), odnosno, Moj jutarnji smeh.

Vladimir Gvojić – A. S. (25).

Anja Pavićević u filmu Ime naroda.

U odeljku Specijalnih nagrada nagrađen je Stefan Milosavljević, direktor fotografije filma Moj jutarnji smeh, rediteljka Milena Grujić za „najbolju završnu scenu“ filma A.S. (25); kao i Aleksandar Rasinac i Boris Čakširan za šminku i kostime u filmu Ime naroda. Za scenario su nagrađeni su Ognjen Georgievski i srpska scenaristkinja Melina Pota za pokazano u slučaju srpske manjinske koprodukcije, filma Druga šansa u režiji Marije Džidževe.

Teslin narod.

Specijalnu nagradu u domenu dokumentarnih ostvarenja osvojio je Teslin narod, film Željka Mirkovića, dok je nagradom publike ovenčano Ime naroda u režiji Darka Bajića.

Ime naroda.

Više o nagradama ovde: https://baneff.com/2021/04/30/balkan-nordic-film-festival-2021-awards/

Zoran Janković