„Lost Country“ je naslov novog igranog filma scenariste i reditelja Vladimira Perišića, koji je, baš kao i njegova prethodna dugometražna režija „Ordinary People“, uvršten u „Nedelju kritike“ („Semaine de la Critique“) Kanskog filmskog festivala, time postavši jedini naslov iz regiona i ovog dela Evrope koji će ove godine biti prikazan na najprestižnijem filmskom okupljanju u Evropi. 

Priča nove Perišićeve režije smeštena je u Beograd 1996. godine, a njen glavni junak je Stefan, petnaestogodišnjak koji, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, prolazi kroz sopstvenu revoluciju nakon što se suoči sa činjenicom da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. 

„Lično iskustvo je nešto čime se uvek koristim tokom rada na svojim filmovima, ali ono je samo jedan deo nadahnuća i materijala. Njega zatim kombinujem sa drugim elementima, a sve to u nastojanju da dođem do nečeg romanesknog i fiktivnog. Tako je bilo i ovoga puta.“, kaže Perišić u razgovoru za sajt FCS.

Perišić je na sebe pažnju skrenuo kratkim filmom „Dremano oko“ (2003), takođe prikazanom u Kanu, nakon čega je usledila pomenuta ratna drama „Ordinary People“ iz 2009. godine, za koju je reditelj osvojio brojne nagrade – uključujući i „Srce Sarajeva“ za najbolji igrani film. Učestvovao je i u omnibusu „Mostovi Sarajeva“ (2014), još jednom filmu koji je premijeru imao u Kanu. 

„Lost Country“ je napisao sa Alis Vinokur, svojom proverenom saradnicom sa kojim je sarađivao i na ostvarenju „Ordinary People“. Francuska scenaristkinja i rediteljka je stekla svetsku slavu zahvaljujući svom doprinosi brojnim nagrađivanim i hvaljenim filmovima, među kojim su  „Mustang“ (2015) i „Sećanja na Pariz“ (2022). 

„Alis mi pomaže da od tog našeg traumatičnog iskustva 90-ih strukturiam priču, dakle značenje, da tome dam smisao. Upravo kroz rad sa njom uzimam otklon od ličnog da bih došao do fikcije, a fikcija je način da se misli određena tema.“, objašnjava Perišić.

U filmu „Lost Country“ glume nagrađivani i svetski priznati srpski glumci Jasna Đuričić i Boris Isaković, koji su zajedno nastupili i u Perišićevom kratkom filmu „Dremano oko“. 

„Sa Borisom sam već radio dugometražni igrani film, i izuzetno mi je drago da sam sada imao priliku da na dugom metru radim i sa Jasnom Đuričić. Ona je ne samo najbolja ex-Yu glumica, već jednostavno – velika glumica, baš kao što je veliki glumac i njen suprug Boris Isaković. Njihov talenat i posvećenost umetnosti nadilaze naše okvire. Još od svog diplomakog filma „Dremano oko“ znam da su njih dvoje izuzetni glumci. Smatram da naša sredina nije u potpunosti svesna da se radi o dvoje umetnika koji imaju svetski nivo i težinu“, naglašava Perišić.

Pored Jasne Đuričić i Borisa isakovića, u filmu glume mladi naturščici Jovan Ginić, Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunovic. Perišić kaže da je uživao u snimanju sa njima.

 „Rad sa naturščicima je za mene najlepši deo rada na filmu. Jovanova posvećenost ovom filmu je bila izuzetna i ostvario je ulogu o kojoj će se, verujem, dosta pričati. On je u samom srcu događaja mog novog filma, a pred njim je jedna veoma teška borba: da prihvati neprihvatljivo i suoči se sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, što je utoliko teže jer se radi o njegovoj majci. To je suština priče koji sam želeo da ispričam svojim novim filmom.“

„Lost Country“ je koproduckija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske.  Film su producirali Omar El Kadi i Nađa Turincev (Easy Riders Films, Francuska), Vladimir Perišić (Trilema, Srbija) i Janja Kralj (KinoElektron, Francuska), u koprodukciji sa Žanom Gajben i Venasanom Kenoom (Red Lion, Luksemburg) i Ankicom Jurić Tilić (Kinorama, Hrvatska). Na filmu su radili: direktorke fotografije Sara Blum i Luiz Botkaj, montažeri Marsijal Salomon i Jelena Maksimović, snimatelj zvuka Roman Dimni, mikser zvuka Olivije Goinard… Nastanak filma su podržali: Filmski centar Srbije, CNC, Arte France Cinema, Luksemburški filmski fond i Hrvatski audiovizuelni centar. 

Prava za međunarodnu prodaju filma ima  Memento International. Francuki distributer je Rezo Films, a srpski je MCF – MegaCom Film.  Kanska „Nedelja kritike“ se ove godine održava od 17. do 25. maja, kada će se odigrati i svetska premijera filma „Lost Country“.

Đorđe Bajić