SRB ENG

„Zid smrti i tako” Mladena Kovačevića na listi 20 najboljih dokumentaraca iz Centralne i Istočne Evrope

06. jun 2021. | Autor: Zoran Janković
Institut dokumentarnog filma (Instutute of Documentary Film) u Pragu slavi dvadeset godina postojanja i tim povodom je portal Dafilms.com objavio listu dvadeset najboljih dokumentarnih filmova iz Centralne i Istočne Evope u tom periodu. Među tom prilikom i tim povodom odabranima je i srpski dugometražni dokumentarni film „Zid smrti i tako” scenariste i reditelja Mladena Kovačevića iz 2016. godine, nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije.

Kovačević je debitovao autorskim dokumentaracem Anplagd  (do sada prikazan na oko osamdeset festivala na kojima je osvojio deset nagrada), a za svoj drugi film, Zid smrti i tako to, odabrao je priču o Brankici Nađ, ženi koja se čitav život bori sa gravitacijom na vertikalnom zidu koji nema ni početak ni kraj. Već kao desetogodišnja devojčica, piše u zvaničnoj najavi, Brankica je postala glavna atrakcija na vašarima širom bivše velike Jugoslavije, poznata kao princeza na zidu smrti. Uz stariju braću Jovicu i Sašu, „paklene vozače“ koji su inspirisali nastanak bajkerske himne Atomskog skloništa, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara širokog drvenog bureta. Ova odvažna plavuša danas ima četrdeset i tri godine, šestoro unučadi i još uvek izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, ona je jedina ostala, zarobljena između melanholičnih sećanja i klaustrofobične egzistencije na poslednjem zidu smrti.

Ključni saradnici Mladena Kovačevića su direktor fotografije Pablo Živanović Fero, montažerka Jelena Maksimović, kao i kompozitor Nemanja Mosurović., a za zvuk su bili zaduženi Aleksandar Protić Ivan Antić. Film je nastao pod okriljem srpske propdukcijske kuće HOROPTER, a hrvatski koproducent je Tibor Keser.

Film traje 61 minut i prikazivan je na sledećim filmskim festivalima: Vision du Reel, Beldocs, Cinema City, Sarajevo Film Festival, Makedox, Dokudoc, Pančevo Film Festival, Balkan New Film Festival, ZagrebDox, Martovski festival, Millenium International Film Festival, Underhill Festival, Prvi kadar… Nagrađen je na Beldocs-u (Grand Prix, najbolja fotografija) i na Martovskom festivalu u Beogradu (najbolji dizajn zvuka/muzike).

Zid smrti, i tako to

Biografija reditelja

Mladen Kovačević je reditelj dokumentarnog filma Anplagd, sa kojim je osvojio 10 nagrada i postigao veliki međunarodni uspeh projekcijama na preko 80 festivala. Njegov drugi dokumentarni film Zid smrti, i tako to imao je svetsku premijeru u takmičarskoj selekciji festivala Visions du Réel (2016), i osvojio je nagrade za najbolji film i najbolju kameru na Beldocsu (2016), kao i nagradu za najbolju muziku i dizajn zvuka na Martovskom festivalu (2017). Film 4 godine u 10 minuta osvojio je specijalno priznanje žirija festivala Visions du Réel Nyon (2018), kao i nagradu za najbolji film festivala Beldocs (2018), posle čega su iste godine usledile projekcije na festivalima Hot Docs i IDFA (u kategoriji Best of Fests). Za isti film dobio je specijalna priznanja žirija na Zagrebdox (2019) i Martovskom festivalu (2019), kao i nagradu za najbolji film na IbicaCinefest festivalu (2020). Film Merry Christmas, Yiwu realizovao je kao srpsko-švedsku produkciju u koprodukciji sa Nemačkom, Francuskom, Belgijom i Katarom, potvrdivši visoki domet svojih filmova premijerom u selekciji Rotterdam’s Bright Future (2020), a zatim projekcijama na festivalu Hot Docs (2020) i Sarajevskom filmskom festivalu (2020), na kojem je osvojio i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film .

Naš razgovor sa Mladenom Kovačevićem upravo o ovom mu ostvarenju možete pročitati ovde http://www.fcs.rs/mladen-kovacevic-reditelj-na-beldocsu-nagradenog-filma-zid-smrti-i-tako-to-srpski-dokumentarni-film-opravdava-zasluzeno-dobru-reputaciju/

Čitavu listu dvadeset najboljih možete izučiti ovdehttps://dafilms.com/program/956-20-years-of-eastern-european-documentary-in-20-films

Zoran Janković