U sredu, 22. marta, sa početkom u 20.00, u Maloj sali Doma kulture Studentski grad, a u okviru  ciklusa Festival u gostima, gostovaće Prokupački festival kratkog filma. U goste Domu kulture Studentski grad tom prilikom stići će organizatori ovog festivala u Prokuplju, Žikica Jovanović i Dejan Dabić, koji će najaviti novo izdanje festivala i prikazati program nagrađenih filmova sa prethodnog festivala. Na početku večeri biće prikazan kratki igrani Đurđevak crveni i biće uručena nagrada Hadži Aleksandru Đuroviću za najbolji film u domaćoj selekciji. Film je, kako se navodi u saopštenju, inspirisan istinitom pričom o nastanku jedne od najpopularnijih srpskih narodnih pesama Đurđevdan tokom Drugog svetskog rata od strane nepoznatog autora u vozu smrti na putu za koncentracioni logor u Jasenovcu. U filmu igraju: Tanasije Uzunović, Goran Jevtić, Andrej Šepetkovski, Vladimir Tešović i Nenad Savić.

Program:

Britva (Razor), 9 minuta, Rajko Ristanović (Srbija)  – Specijalno priznanje – domaći film
Utočište (Sanctuary), 10 minuta, Džej Menes (SAD) – Specijalno priznanje – igrani film
Ovo je Džo (This is Joe), 4 minuta, Fransis Dijas Fontan (Španija) – Najbolji dokumentarni film
Čovek koji nije želeo da umre (The Man Who Wouldn’t Die), 11 minuta, Goce Cvetanovski  (Makedonija) – Najbolji animirani film
Piknik (Picnic), 13 minuta, Jure Pavlović (Hrvatska) – Najbolji igrani film
Nezrele trešnje (Unripe Cherries), 16 minuta, Nebojsa Jovanovik (Makedonija) – Specijalno priznanje – igrani film

Peto izdanje Prokupačkog festivala kratkog filma, podećamo,  održano je u maju prethodne godine i za njega je bilo prijavljeno 1653 filmova sa svih krajeva sveta, a selekciona komisija je izabrala 60 radova, koji su potom konkurisali za nagradu Prokupačko magarence za najbolji film u svakoj kategoriji (kratki igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i domaći film).

Zoran Janković