SRB ENG

Kampanja za grupno finansiranje filma „Nebeska tema“

5. апр 2017 | Autor: Đorđe Bajić

Konferencija za novinare, povodom pokretanja kampanje za grupno finansiranje (crowdfunding) na platformi Indiegogo i poslednje faze snimanja filma posvećenog Vladi Divljanu, održana je danas u Beogradu, u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke.  Na konferenciji su govorili Zdenko Kolar, Srđan Gojković Gile i Momčilo Bajagić, zatim Dušan Strajnić (Stray Dogg) i reditelj filma Mladen Matičević. Gojković, frontmen Električnog orgazma i višedecenijski Divljanov kolega i blizak prijatelj, rekao je, za početak, da je snimao dva dana: „Utisak je da je sve to temeljno, detaljno urađeno. Izgleda mi super. Snimio sam pesmu Ona to zna zajedno sa onim što je bio Old stars bend, plus Miki Ristić (Darkwood Dub) na drugoj gitari“.

Bajaga je odabrao da obradi Rusiju, i veoma je zadovoljan kako to zvuči: „Meni je Mladen dao da izaberem neku stvar koja bi mi legla. Bilo je nekoliko pesama u igri. Na kraju sam se, ipak, odlučio za Rusiju. Sa mnom su učestvovali Saša Lokner, Žika Milenković i gitarista Zoran Alvirović Kina, Voja Aralica je bio producent.  Imao sam veću odgovornost nego kad radim svoju stvar. Stalno sam razmišljao da li bi to bilo OK Vladi. Hteo sam da to bude verzija koja i liči i ne liči, a da zadrži suštinu koju ta pesma ima. Namučili smo se, ali mislim da je ispalo odlično. Nadam se da je i Vlada zadovoljan, ako čuje negde gore. On mi je bio baš dobar drug, i zato mi je drago da se pojavljujem u filmu“.

Zdenko Kolar je, s obzirom na to da je sa Divljanom drugovao još od detinjstva, sa posebnom emocijom prišao svemu ovome: „Nisam očekivao da će se uopšte snimati ovaj film. Kad me je Mladen pozvao i ispričao kako to treba da izgleda, to je preraslo u ushićenje. Mada, sva ta sećanja na momente sa Vladom su me pogađala. Nije mi bilo lako. Sa njim sam se znao 50 godina. Imali smo snove, maštanja… Recimo da smo uspeli u životu, dokaz za to je i ovaj film. Vlada je imao viziju da će da bude rok muzičar još davnih šezdesetih. Ovaj film će pokazati dobar deo onog što je on bio“.

Ovom prilikom predstavljen je promotivni video koji najavljuje crowdfunding kampanju, kao i video za naslovnu numeru filma Nebeska tema. Jednu od najznačajnijih pesama Idola obradio je Dušan Strajnić (Stray Dogg) uz podršku pijaniste Aleksandra Šandorova, još jednog dugogodišnjeg Divljanovog saradnika. „Imao sam sreću što mi je Mladen namenio pesmu. To me je oslobodilo pritiska. Bila je prisutna mala bojazan, jer je to prva pesma koju pevam na srpskom, pošto inače pevam i pišem na engleskom. Srećan sam što sam deo cele ove ekipe“, istakao je Dušan Strajnić.

Nebeska tema // foto: Nemanja Đorđević.

Reditelj Mladen Matičević je podvukao da je završeno oko 80 odsto filma, te dodao: „ Očekuju nas još dve nedelje snimanja. Nadamo se da će premijera da bude na jesen. Nadam se da ćemo uspeti da obezbedimo sredstva uz pomoć crowfunding-a, što je standardna procedura u svetu kod nezavisnih filmova. Jako sam zadovoljan, pravimo nešto što je drugačije. Da li je i dobro – to će potvrditi publika. Beskrajno sam ponosan što uopšte radim film o Vladi sa svim ovim ljudima“.

Matičević je istakao da je ovo, za srpske pojmove, veoma skup dokumentarni film.  „Radi se sa jako mnogo aktera, na mnogo lokacija. Sniman je u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju, na Braču i biće sniman u još nekim gradovima. On nadrasta klasično budžetiranje dokumentarnog filma. Ukupan budžet je oko 250.000 evra. U ovom trenutku smo na između 70 i 75.000 evra do potpune finalizacije. Jedan od razloga zašto je film tako skup je i što se radi kamerama kojima se snimaju vrhunski američki ili evropski igrani filmovi“.

Nebeska tema // Mladen Matičević.

 Kampanja na platformi Indiegogo počela je na dan održavanja konferencije. Istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da su već u prvim satima počela da pristižu finansijska sredstva. Procedura je jednostavna, registracija kratka, a one koji na ovaj način pomognu u realizaciji filma očekuju pokloni.

Nebeska tema scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog filma. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji će specijalno za ovu priliku snimiti (i u filmu izvoditi) nove verzije čuvenih pesama Vlade Divljana. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima. Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan. U filmu učestvuju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić (Stray Dogg), Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Bojana Vunturišević, Dušan Kojić Koja i drugi. Film su pored Vladinih prijatelja podržali Filmski centar Srbije i Centar za kulturu „Vlada Divljan“.

Sve informacije o filmu možete pronaći na sajtu i Facebook strani. Detalje o grupnom finansiranju filma možete pronaći na ovom linku.

Đ. B.