29. Filmski festival u Trstu održaće se u periodu između 19. i 28. januara. Podsećamo da su srpski srpski filmski stvaraoci i njihovi filmovi deo su gotovo svih glavnih festivalskih selekcija i programa.

Film Ivane Mladenović će biti prikazan u Trstu

Nagrađivano ostvarenje Druga strana svega, u režiji, Mile Turajlić, uvršeno je u tršćansku selekciju dokumentarnog filma. Podsećamo, ovaj film ovenčan je nagradom za najbolji dugometražni film na prestižnom festivalu IDFA, a ubrzo potom i premijerno prikazan i u Srbiji, u beogradskom Sava centru, u okviru 23. Festivala autorskog filma. Druga stana svega traje 104 minuta, a nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe, a pritom je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, CNC – Cinemas du monde, Doha Film Institute i, naravno, Filmski centar Srbije.

U glavnom takmičarskom programu za igrani film našao se film Vojnici. Priča iz Ferantija, većinska rumunska a manjinska srpska filmska produkcija i ostvarenje scenaristkinje i rediteljke Ivane Mladenović. Ivana Mladenović je 2012, takođe u Rumuniji, režirala dugometražni dokumentarac Isključi svetlo, ovo joj je celovečernji igrani prvenac. Ivanu Mladenović smo 2016. godine gledali u značajnoj ulozi u filmu Srca s ožiljcima glasovitog reditelja Radua Judea. Film Vojnici, priča iz Ferentarija nastao je uz zvaničnu podršku i Filmskog centra Srbije, a na filmu je radila i srpska producentkinja Jelena Mitrović.

U segmentu nauzvanom „Rebels ’68. East’n’West Revolution“ biće prikazani Rani radovi i Lipanjska gibanja Želimira Žilnika, kao i Sweet Movie Dušana Makavejeva. Jedan od selektora u ovom programu je i srpski filmski kritičar Ivan Velisavljević, koji će 20. januara voditi razgovore sa Žilnikom i Nenadom Puhovskim.

Ivan Velisavljević i Želimir Žilnik

Osim toga, na marketu Midpoint Launch, u odeljku predviđenom za dugometražne radove, biće predstavljen projekat celovečernjeg igranog filma Poslednji balkanski film o ratu (The Last Balkan Film About War) scenaristkinje i rediteljke Milice Lee Filipovski i producenta Adija Dizdarevića. Mlada rediteljka je u razgovoru za naš portal svoj film opisala sledećim rečima: „Trenutno razvijam scenario za dugometražni prvenac, u pitanju je igrani film Poslednji balkanski film o ratu. Ideju za ovaj film imam već godinama, i pišem ga u fragmentima koji su se dosta menjali tokom vremena, ali mislim da sam sada napokon dovoljno zrela i dorasla da ispričam tu priču. Kratki film Flafi mi je na neki način bio priprema kako bi mogla da uopšte pristupim novom filmu, dobila šansu da istražim tu porodičnu dinamiku kojom ću se baviti i u dugometražnom filmu.“ Više o Poslednjem balkanskom filmu o ratu pročitajte ovde.

Skica za Poslednji balkanski film o ratu

Više o programu festivala u Trstu.

Zoran Janković i Đorđe Bajić