SRB ENG

3. Festival muzičkog dokumentarnog filma – Dok’n’Ritam

16. маја 2018 | Autor: Đorđe Bajić
Dok’n’Ritam biće održan od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Ovogodišnje izdanje festivala ponudiće veoma zanimljive dokumentarce, kako u takmičarskim selekcijama, tako i u revijalnom delu programa. Na jedinom festivalu ovakvog profila u državi, očekuju nas premijere filmova o Petru Lovšinu, simbolu pank izraza na ovim prostorima, osnivaču i frontmenu sastava Pankrti, zatim priča o Momčilu Popadiću, čuvenom novinaru koji je prerano napustio ovaj svet (imao je samo 43 godine) a iza sebe je, u ulozi tekstopisca, ostavio impozantan broj eks-Yu pop-rok hitova, kao što su Da mi je biti morski pas, Oprosti mi, pape, Skitnica, Košulja plava

Film Charlatan Magnifique provešće nas kroz intimni svet velike muzičke zvezde ovih prostora, Roberta Pešuta Magnifica, a pod sjajnim naslovom Pobednici su dosadni, publika će prvi put imati priliku da pogleda film o životu Žikice Simića, koji je godinama istovremeno bio pregalac rok kulture i zatvorski psiholog, autor legendarnih emisija Tajanstveni voz i Tamo dole na uglu. Premijeru će imati i film o životu Mladena Vojičića Tife koji, pored prefiksa sjajnog pevača, slovi za jednu od najkontroverznijih ličnosti muzičke scene ovih prostora.

Stilska raznovrsnost u dokumentarcima opet je jedna od glavnih karakteristika festivala. Od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, o američkom bluzeru koji se zaljubio u grad Kastav, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima (o kojima se često ne zna mnogo zato što obično nisu i izvođači tih pesama), pa sve do filmova u kojima vidimo veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu – Kornelija Kovača, Pecu Popovića, ili one sa druge strane, iz andergraund sveta, odakle dolazi Miomir Grujić Fleka…

U sekcijama Work in Progress i Notabuk biće predstavljeni zanimljivi dokumentarci u nastanku – film o Lazi Ristovskom, diskografskoj kući Diskos.

Interesantne knjige su i ovog puta na programu Notabuk: Tvornica glazbe – priče iz Dubrave Siniše Škarice, Antikvarnica snova Želimira Altaraca Čička, Ključ bubnja Tama Amile Sulejmanović, i druge.

U muzičkom delu programa nastupiće muzičari mlađe generacije, koji već imaju svoju armiju pratilaca u Beogradu – sastav Moussaka, kao i u regionu već poznata – Sana Garić San Ći sa svojim bendom.

Planirano je da i ove godine budu dodeljene tri nagrade: Nagrada za najbolji film u nacionalnoj selekciji, Nagrada za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji (stručni žiri dodeliće ove nagrade) i Nagrada publike. U revijalnom delu, ove godine sa posvetom damama na sceni, gledaćemo filmove o Mariji Kalas, Grejs Džons, Vitni Hjuston, a festival će zatvoriti film o značajnoj kulturološkoj koordinati grada Beograda – Domu sindikata, koji odnedavno ima novo ruho i novi naziv. Film Svedok jednog vremena, pored zvaničnih dokumenata, zauvek će sačuvati atmosferu ove dvorane, kroz emotivne priče umetnika koji su se u dugom vremenskom nizu pojavljivali na njenoj sceni.

Đ. B.