„Ideal 68“, novi dokumentarni film u produkciji Al Jazeere Balkans, za temu ima studentske proteste u Jugoslaviji, održane u junu 1968. godine. Film potpisuju Almir Šećkanović i Marko Subotić, a premijerna projekcija je zakazana za sredu, 30. maj, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, s početkom u 20:30.

Protesti su počeli u Beogradu i brzo su se raširili u Sarajevo, Zagreb i Ljubljanu, a bosanski novinar Almir Šećkanović, koji je zajedno s beogradskim kolegom Markom Subotićem snimio ovaj film, objašnjava: „Film prati kompletnu priču protesta u Jugoslaviji, iz svih uglova i svih gradova. Učesnici u filmu su ljudi koji su pokrenuli pobunu u Beogradu, ali i oni koji su je preuzeli u drugim gradovima, poput Sarajeva i Zagreba. Time smo pokušali zaokružiti našu priču, ali i pokazati da su protesti iz 1968. bili proizvod jugoslovenskog društva u cjelini.“

U filmu govore direktni učesnici protesta, poput Dragoljuba Mićunovića, Sonje Liht, Borke Pavićević, Žarka Puhovskog, te Zdravka Grebe, lidera sarajevskih protesta.

Film Ideal 68 imaće svoje prvo televizijsko prikazivanje dan nakon beogradske bioskopske premijere – 31. maja u 21 čas u programu Al Jazeere Balkans.

Ideal 68 traje 54 minuta, a ulaz na projekciju u Domu omladine Beograda je besplatan.

Đ. B.