U četvrtak, 13. septembra u zgradi Jugoslovenske kinoteke održana je konferencija za medije povodom premijere i bioskopskog starta domaćeg filma „Zlogonje“. Konferenciji su prisustvovali reditelj filma Raško Miljković, producent Jovana Karaulić, scenarista Marko Manojlović i glumci Silma Mahmuti, Mihajlo Milavić, Jelena Đokić, Stela Ćetković i Mateja Popović.

Pre razgovora sa ekipom održana je projekcija, a film su juče gledali i glumac Branislav Trifunovićtjuberi Mila Antonović i Nemanja Arsić Cone, koji su imali samo najpozitivnije komentare, kao i učenici Osnovne škole „Mihajlo Petrović Alas“ koji su oduševljeno reagovali tokom projekcije i smehom i aplauzom pratili avanture glavnih likova, Jovana i Milice.

Autori i glumci složili su se da će ovaj projekat pamtiti kao jedno od najlepših profesionalnih iskustava. Ekipu čini veliki broj mladih umetnika i debitanata u svojim profesijama, pa je reditelj izjavio da se osetio polet i energija, ali da su iskusniji glumci svojim talentom podržali mlade kolege.

Brojni međunarodni i domaći festivali i osvojene nagrade svedoče o kvalitetu i ozbiljnosti priče o odrastanju, drugarstvu i porodici, tako da su  Zlogonje namenjene gledaocima svih uzrasta.


Ova priča nastala je pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulić i producentske kuće Akcija produkcija, a scenario koji je nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći“ autorke Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković. Koproducent ​i na ovom filmskom ostvarenju su kuće This and That iz Beograda kao i Dream Factory iz Makedonije​. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, kostimografkinja je Milena Milenković, montažer filma je Đorđe Marković, dok je scenograf Aljoša Spajić.

Film su institucionalno podržali: Filmski centar Srbije, Media program, Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd, Opština Stari Grad.

Beogradska premijera filma je zakazana za 22. septembar 2018.

Đ. B.