Debitantski igrani film mladog hrvatskog reditelja Jure Pavlovića ostvariće svoju srpsku premijeru na 48. FEST-u, a u okviru glavnog takmičarskog programa. Premijera je zakazana za 1. mart, sa početkom u 19:30 u Kombank dvorani. Reprize su najavljene za 2. mart u 12 časova i 3. mart u 21 čas.

Film „Mater“ je nastao kao hrvatsko-srpsko-francusko-bosanskohergegovačka koprodukcija, a veliki deo ekipe čine filmski radnici iz Srbije: film je producirala Biljana Tutorov (Wake Up Films), na zvuku su radili Zoran Maksimović i Ognjen Obradović (beogradsko studio Digital mono), za rasvetu su bili zaduženi Zoran Pečenković i Zoran Perić. Igor Maksimović je bio grip, a Dunja Subašić  treći asistent režije. Montažeri filma su Jure Pavlović i Dragan von Petrović.

„Mater“, prvo dugometražno ostvarenje reditelja koji je za film „Piknik“ osvojio nagradu Evropske filmske akademije za Najbolji kratki metar 2015. godine, intiman je i beskompromisan, pun dalmatinsko-hercegovačkog humora, portret složenog odnosa između majke i ćerke u poslednjim danima i satima provedenim zajedno.  Film prati Jasnu koja nakon mnogo godina dolazi u svoje rodno mesto u južnoj Hrvatskoj, kako bi se pobrinula za svoju bolesnu majku Anku koja umire. Iako je fizički onemoćala, Anka i dalje zauzima dominirajući stav koji Jasnu vrlo brzo vraća u stanje preplašene devojčice. Hoće li Jasna smoći snage da se suoči sa svojom prošlosti ili će još jednom pobeći glavom bez obzira? „Mater“ je, stoji u saopštenju, tinjajuća refleksija o gubitku, opraštanju i bolu, primer provokativnog i bolno iskrenog nezavisnog filmskog ostvarenja.

Glavnu ulogu u filmu tumači glumica i dramska prvakinja Daria Lorenzi Flatz dobitnica velikog broja nagrada i priznanja među kojima je i Zlatna Arena za najbolju glumicu (ovu hrvatsku glumicu smo nedavno gledali i u srpskom filmu „Asimetrija“), dok je uloga dominatne majke pripala prvakinji hrvatske filmske i pozorišne scene – glumici Nevi Rošić. Ostale uloge tumače lokalni stanovnici.

Film „Mater“ je imao svetsku premijeru 21. novembra 2019. godine na Filmskom fesitvalu u Talinu (Tallinn Black Nights Film Festival), u Estoniji, a u okviru takmičarske selekcije „Prvi igrani film“.

Đ. B.