Od danas je u ponudi Jutjub kanala FCS-a „Uspon i pad umetnosti“, šaljivi animirani film iz 2013. godine o pećinskom čoveku koji slučajno pronalazi i stvara umetnost. Međutim, ranije nego što je očekivao, pećinski čovek otkriva gde će ga njegov nov izum odvesti. Film je režirao multimedijalni umetnik Aleksa Gajić.

Aleksa Gajić, poznati autor stripova i animiranih filmova, u nekoliko plastičnih i duhovitih scena prikazuje večite dileme ljudi, surovu borbu između želja i realnosti. Film  „Uspon i pad umetnosti“ producirali su Studio 1234 i Erste Bank. Gajić je napisao scenario, režirao i animirao ovo ostvarenje. Za zvuk je bio zadužen Stevan Đordjević, a za montažu Nebojša Andrić. Sa Gajićem je fiilm animirao Ivan Pejić.

Aleksa Gajić

Aleksa Gajić je rođen u Beogradu 20. maja 1974. Diplomirao na FPUD u klasi prof. Rastka Ćirića, kolor strip albumom „Technotise“. Od 1996 do 2006. godine stalni je saradnik „Politikinog Zabavnika“ (a posle toga povremeno). Od 2000. radi za izdavačku kuću „Soleil“ iz Francuske. Ilustrovao više knjiga u saradnji sa raznim izdavačima. Od 2006. do 2009. radio na svom prvom dugometražnom animiranom filmu „Technotise – Edit i ja“. Film je prikazan na preko 20 festivala, i višestruko je nagrađivan. Od 2015. sa istom skupinom saradnika radi na svom drugom dugometražnom animiranom filmu „Technotise – Prorok 1.0“.

Obeležavanje deset godina i od premijere filma „Tehnotajz: Edit i ja“ Alekse Gajića

Kompletan sadržaj Jutjub kanala Filmskog centra Srbije pogledajte ovde.

Đorđe Bajić