Pre nekoliko dana u ponudi Jutjub kanala FCS-a našao se „Uspon i pad umetnosti“, šaljivi petominutni film Alekse Gajića. Danas ste u prilici da pogledate još jednu animaciju ovog autora – „Od Hadrijana do ponizne Sofije“. U ovoj fikciji omeđnaoj stvarnošću, priča koja prati Hadrijanov novčić tokom skoro dve hiljade godina na prostoru Velikog Gradišta.

Ovaj desetominutni film nastao je 2019. godine, u produkciji Muzeja Velikog Gradišta. Na njegovim nastanku radilisu:  reditelj/ilustrator Aleksa Gajić, scenarista Dragan Bogičić, animator Ivan Pejić, montažer Nebojša Andrić. Za zvuk su bili zaduženi Stevan Đorđević i Relja Svilar, dok se u filmu mogu čuti glasovi Stevana Đorđević, Nebojše Andrić i Jovane Petrov.

Jutjub kanal FCS-a: Petominutni animirani film „Uspon i pad umetnosti“ Alekse Gajića

Strip-projekat „Od Hadrijana do ponizne Sofije“ planiran je kao strip čitljiv na tri načina. Prvi oblik je bila kutija sa premotavajućim stripom koju je realizovala izdavačka kuća System Comics. Drugi oblik je magazinsko izdanje koje je nedugo zatim objavljeno u „Politikinom Zabavniku“. Treća i finalna verzija je u obliku kratkog filma.

Kompletan sadržaj Jutjub kanala Filmskog centra Srbije pogledajte ovde.

Đ. B.