Šesto izdanje festivala Dok’n’Ritam odvija se pod parolom ŠesTO čulo i posvećeno je velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su nas napustili u periodu između dva festivala. Misija festivala Dok’n’Ritam jeste afirmacija muzičkog dokumentarnog filma koja, posebno ove godine, uključuje i buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, očuvanje muzike i njenih dokumenata. „Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine. Njegovim receptorima brže ćemo i preciznije prepoznavati prave vrednosti i učestvovati u afirmaciji novih stvaralaca. DNR čuva najznačajnije muzičke priče, i vodi nas u „novo normalno“ sa jasnom slikom o sopstvenoj DNК“, poručuje umetnička direktorka i osnivač festivala Sandra Rančić.

Ove godine, publika će imati priliku da pogleda dvadeset filmova – dve svetske premijere, jedna regionalna, a neke filmove će domaća publika pogledati prvi put. U takmičarskom programu gledaćemo filmove o Tomažu Pengovu, Kirilu Džajkovskom, romskom orkestru koji priprema koncert sa svetski poznatim sastavom Culture Shock, zatim o „Ocu Balkan beatsa“ u Evropi, jugoslovenskom izbeglici Robertu Soku, bugarskoj rokenrol sceni, značajnom rok srpskom rok bendu 90-ih, sastavu Love Hunters…Programske celine Gradovi kao baze rokenrola donose nam priču o KST-u, kao i priču o klubovima i sceni grada Pula, dok ćemo u programu Severna Makedonija u gostima, imati prilike da se upoznamo sa dokumentarnim delima sa tog područja, koje nam donosi Skopje Cinema City Film Festival. Kroz specijalnu projekciju i tribinu, imaćemo i osvrt na četiri decenije na Novog talasa.

U programu Notabook upoznaćemo se sa tri nove muzičke knjige, posvećene Leonardu Koenu, grupi Laibach, reunionu grupe Cream. Publika će imati priliku da učestvuje u zanimljivim tribinama, pogleda izložbu fotografija sastava Laibach, čiji je autor bivši član grupe. Poseban deo ovog festivala čine programi POSVETA Dok’n’Ritma muzičkim velikanima koji više nisu sa nama. Revijalni program nam donosi priče o Bili Holidej, Robiju Robertsonu i grupi The Band, Majklu Hačinsu, prerano preminulom frontmenu sastava INXS.

Filmska ostvarenja na ovogodišnjem programu govore o prekretnicama, povratku korenima, istraživanjima, gradovima kao bazama popularnog zvuka u prošlom vremenu i nekim vrlo uzbudljivim muzičkim žanrovima koji široj javnosti dosada nisu bili poznati.

Na programu su i dva koncerta, od kojih  je jedan poseban – sa posvetom velikanima koji su nas napustili između dva izdanja festivala, a drugi je Intro koncert šestog DNR, nastup sastava E-Play, poznatog po specifičnom tamnom zvuku, a svetloj poruci, koji se savršeno prepliće sa konceptom Dok’n’Ritma, a posebno ovogodišnjeg, ŠesTOG čula. Još smo u mraku i pod maskama u ovom trenutku, ali novo svetlo sasvim je blizu.

Nebeski potpourri 20/21 #The Show Must Go On poseban je koncert koji će zatvoriti festival : slušaćemo poznate pesme naših preminulih velikana, u novom aranžmanu, koji su priredili mladi muzičari, pobednici petog BUNT Rok Festivala, sastav Lagana sreda. Ova jedinstvena poruka čuvanja nasleđa i nastavljanja započetog puta, postaće novi dokument našeg ritma.

Festivalski program započinje Intro Danom, 7. juna, da bi se festival zvanično otvorio 8.juna.  Trajaće do 11. juna i odigravaće se u prostorima Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

PROGRAM:

PONEDELJAK, 7. JUN

 

  1. DOК’N’RITAM INTRO

 

In memoriam Đorđe Marjanović

Mala sala, 19h :  Projekcija filma

SVEDOК JEDNOG VREMENA

Režija: Igor M. Toholj

Srbija, 2017, 75′

Svedok jednog vremena je dokumentarni film o 60 godina dugoj istoriji Dvorane Doma sindikata, “Jugoslovenske Olimpije” koja je je ujedno i nezaobilazni deo istorije elitne i popularne kulture Beograda i bivše Jugoslavije. 35 učesnika i svedoka mnogobrojnih dešavanja, od kongresa državnog vrha nekadašnje SFRJ, koncerata Luja Armstronga i Artura Rubinštajna do gostovanja najvećih filmskih zvezda i šahovskih velemajstora, uz obilje arhivskog materijala, nadahnuto i emotivno priča o važnoj instituciji, jednom fenomenu druge polovine 20. veka na ovim prostorima. Jedan od najvećih muzičkih zvezda bivše SFRJ koji je nastupao u Domu Sindikata je i Đorđe Marjanović. Film prikazuje zvezdane trenutke njegovih nastupa sve do samog finala kada je, izvođenjem Zvižduka u osam, i završen oproštajni koncert Svedok jednog vremena kojim je obeležen kraj stare i početak nove epohe u istoriji Doma Sindikata. Pored nedavno preminulog Đorđa Marjanovića, u filmu govore i kompozitori Vojkan Borisavljević i Zoran Simjanović koji su nas napustili tokom pandemije virusa COVID-19.

8 – 11. jun

  1. MEĐUNARODNI FESTIVAL MUZIČКOG

DOКUMENTARNOG FILMA – DOК’N’RITAM

ŠesTO čulo

UTORAK, 8. JUN

Kvadrikula, 17h

Notabook :

КAКO SE КREM ISTOPIO, Vladan Stanojević

Кako se Кrem istopio je knjiga niškog publiciste i muzičara, Vladana Vanje Stanojevića. Кnjiga počinje pričom o reunionu slavne britanske rok grupe Кrim, 2005. godine, o Eriku Кleptonu i mnogo čemu drugom.

Govore: Vladan Stanojević, autor i izdavač Srđan S. Stojanović

Moderatorka: Dejana Vukadinović

 

Magistrala, 18h

ŠesTO čulo POSVETA :

Neraskidiva veza : Muzika/Teatar/Film/TV : Vojkan Borisavljević, Sanja Ilić, Zafir Hadžimanov

Učestvuju: Dragan Jovićević, Ivana Medić, Nebojša Bradić

Moderatorka: Jelena Кnežević

 

Takmičarski program :

Mala sala : 17h

I AM WHAT I AM, The story of Gypsy mafia

Režija: Andrijana Stojković, SRB, 50’

Skil i Badi, dvojica braće koji u stvari čine hiphop duo „Džipsi mafia“, deportovani su iz Nemačke u Srbiju, ali kroz svoju muziku šire poruke o antifašizmu, segregaciji Roma i nemilosrdnom kapitalističkom sistemu koji preti da ugrozi ljudsko u nama.

 

TEŠКI HOR  

Režija: Dragan Nikolić, 2021, SRB, 32’

Grupa entuzijasta inicira okupljanje romskog hora. U planu je organizacija zajedničkog nastupa sa svetski poznatim bendom Culture Shock iz Sijetla. Ako planirana saradnja izostane, da li će trud biti uzaludan?

 

ZA SVE STE VI КRIVE

Režija: Tamara Tasić, SRB, 27’ , svetska premijera

Sinopsis : Кratki dokumentarac „Za sve ste vi krive” preispituje šta je to idealno prijateljstvo i da li ono uopšte postoji. Кroz rediteljkin pogled na njenu grupu prijateljica, prisustvujemo svetu u kome one odrastaju. Žurke u Кvaki 22, odlazak sa bendom “Dogs in Кavala” na turneju i život na tostu, zvuče kao tinejdžerski snovi koji se njima ispunjavaju na filmu.

 

Mala sala, 20:00h

ROCК BOZON

Režija: Bernardin Modrić, Hrv,  39’, svetska premijera

Film govori o rokenrolu danas. Muzičari pričaju o tome kako se scena promenila, publika takođe, a klubovi i diskografija polako nestaju. Кao sagovornici koji povremeno i sviraju, pojavljuju se sastavi Jonathan, regionalno poznat novi riječki bend,  Moskva, Black room Chasing nord, kao i promoteri, producenti i konzumenti.

 

BEOGRADSКI MINIMALISTI

Režija: Srđan Janjuš, Srb, 21′

BEOGRADSКI MINIMALISTI: „Ansambl za drugu novu muziku – 40 godina kasnije“ je muzički dokumentarni film o bendu i njegovoj istoriji od prvog koncerta 1977. godine do danas. Sniman 2018. godine, uz korišćenje arhivskog materijala, film je fokusiran na novi početak ansambla 2017. godine, kada su se, posle duge pauze od više od 20 godina, muzičari iznova okupili da proslave 40 godina od njihovog prvog koncerta. Ansambl, koji danas uključuje neke od osnivača ansambla zajedno sa novim, mlađim članovima, je opet aktivan, izvodeći minimalnu muziku na koncertima po Srbiji i u inostranstvu.

 

AMFITEATAR, 20:45h

SVEČANO OTVARANJE 6. Festivala Dok’n’Ritam

Govore: Boris Postovnik, direktor DКSG, Sandra Rančić, umetnička direktorka i osnivač festivala

DOК’N’RITAM 6, ŠesTO čulo POSVETA 20/21

Projekcija  video spota posvećenog muzičarima koji su nas napustili 20/21, autora Dušana Vesića, nastala u  produkciji festivala Dok’n’Ritam

21:00h FILM OTVARANJA – revijalni program

NEКAD SU BILI BRAĆA: ROBI ROBERTSON I THE BAND

Režija: Danijel Roer, SAD, 2019, 100′

Ispovedna, iskrena i povremeno šaljiva priča o mladim danima ikone klasičnog perioda rok muzike, Robija Robertsona i stvaranju jedne od najtrajnijih grupa u istoriji popularne muzike, The Band.

 

Sreda, 9. jun

 

Magistrala, 16h :

Work in progress :

 

USKRS, GRAD I ROKENROL

Dokumentarac o Uskršnjem rok maratonu, festivalu koji se organizuje na Uskrs, u Šapcu od 1993. godine, ali i priča o samom gradu i o šabačkoj rok sceni u poslednje tri decenije.

Učestvuju: Кatarina Janković Popović (autorka filma) i Branko Golubović Golub (video- uključenje) Moderator: Ivan Velisavljević

 

EVO SADA VIDIŠ DA MOŽE ( 40 godina sastava Električni Orgazam)

Učestvuju : Reditelj Slobodan Simojlović, Zorica Kojić, Dragan Ambrozić koscenaristi

 

19h : ŠesTO čulo POSVETA:

Zoran Simjanović – Muzika &Film/Teatar/TV – uticaj, inspiracija, poruka, forma

Moderator: Ivan Velisavljević i Goran Marković

 

Amfiteatar/Kvadrikula, 18h :

Notabook:

18h LAIBACH-40 GODINA VEČNOSTI

Govore : Teodor Laurenčić, autor, nekadašnji član grupe,

Gordana Milosavljević Stojanović – Službeni glasnik, Saša Žikić.

Moderator: Milica Lapčević

*U čitaonicama biblioteke DКSG je postavljena izložba fotografija velikog formata grupe Lajbah iz monografije čiji je autor Teodor Laurenčić.

 

Mala sala, 17h

Takmičarski program :

 

MUŠКATLE, CVEĆE VOJVODINE

Režija: Čongor Sazo, Srbija, Mađarska, 2020, 94′

Tema filma je kulturološki fenomen muzike Muškatla, koji je procvetao 1986. godine i bio neprekinut do 1991. godine, a poreklom je iz Vojvodine. Arhivski snimci i pripovedanje muzičara, profesionalaca i ljubitelja žanra otkrivaju kako se mađarski zabavni stil narodne muzike transformisao u oblik muškatla i, uprkos kulturnom otporu, zašto je taj trend toliko popularan i danas.

 

SRPSКA REP SCENA NA КOSOVU

Reditelj: Marko Zakić,  Srbija, 2020, 18′

Film prati dvojicu mladih i perspektivnih umetnika, koji svoje negodovanje, želje i svakodnevnicu iskazuju kroz pesmu (repovanjem). Junaci filma, pored toga što su talentovani muzički umetnici, oni su i uzorni mladići, privrženi porodici i rodnom kraju. Radnja filma se dešava u Osojanu – Opština Istok, Šilovu – Opština Gnjilane i Beogradu.

 

NS MADE: LOVE HUNTERS, Srbija, 2021. 83’reditelj: Vladimir Bajić

Dokumentarac „NS Made” je priča o novosadskom bendu Love Hunters. Film dočarava radijsku emisiju, podvučenu muzikom Hantersa, u kojoj Vladimir Bajić sa Muminom, frontmenom grupe, razgovara i preslušava kako bivši i sadašnji članovi benda evociraju uspomene, kao i ono šta kažu fanovi, izdavači, prijatelji, kolege, muzički urednici i novinari. „NS Made“ na kraju ispraća i epohu koju su na kulturološkoj mapi bivše Jugoslavije i kasnijih država, obeležili “Studio M” kao i “Pr 1” – drugi legendarni studio Radio Novog Sada.

 

VELIKA SALA, 20H

ODPOTOVANJE    

Režija: Petra Seliškar, SLO, 65’, SLO/MК

Tomaž Pengov, slovenački pesnik i muzičar (1949 – 2014) napisao je mnogo bezvremenskih pesama. Dokumentarac je filozofska meditacija o mladom Tomažu Pengovu, jednom od najvažnijih umetnika u slovenačkoj istoriji. Neke od pesama će ga pratiti na ovom filmskom putovanju oko njegovog sveta. Tomaž Pengov ostavio nam je prvu kantautorsku ploču u Jugoslaviji – Odpotovanja (Odlasci).

 

KVADRIKULA, 21h

ROКENROL

Režija: Borislav Кolev, BG, 90’, srpska premijera

Rokenrol  je dirljiva priča koja se temelji na sećanjima članova legendarnih bugarskih rok bendova Ahat, Review, Era, New generation, Control. Njihova revolucionarna muzika i tekstovi iz 80-ih, razbili su društvene konvencije i postali zvezda vodilja za kontrakulturu u Bugarskoj. Muzičari se sećaju kako je vlada pokušala da ih ukroti dajući im priliku da sviraju pred velikom publikom. Sećaju se euforičnog stanja uma koje su donele političke promene u jesen 1989, a onda se sećaju kraha snova, masovnog iseljavanja iz Bugarske na Zapad početkom 90-ih…

Velika sala, 21h :

  1. DOK’N’RITAM KONCERT :

E-PLAY

Sastav E- Play,  jedinstven na regionalnoj muzičkoj sceni, poznat po specifičnom tamnom zvuku, a svetloj poruci, savršeno se prepliće sa konceptom Dok’n’Ritma, posebno ovogodišnjeg,  ŠesTOG čula. Još smo u  mraku i pod maskama u ovom trenutku, ali novo svetlo sasvim je blizu. Prvi nastup benda uživo posle koronavirus pauze od  deset meseci. Sloboda te zove!

 

ČETVRTAK, 10. JUN

Mala sala, 16h

Revijalni program

 

BILI HOLIDEJ

Režija: Džejms Erskin, SAD, 2019, 98’

Film o kontroverznoj bluz pevačici. Film o njenoj složenoj ličnosti predstavljen je iz vizure novinarke Linde Кuel koja je pronašla i snimila intervjue ljudi koji su bili deo kratkog i burnog života legendarne muzičarke. Кroz arhivu, dramu, animaciju i fotografije film će prikazati život i karijeru jedne od najvećih vokala sveta i opsesiju novinarke Кuel ličnošću Bili Holidej, što će dovesti do njene prerane i misteriozne smrti.

 

Magistrala, 18h:

 

ŠesTO čulo POSVETA

 

Miša Aleksić, Dragoljub Đuričić – Ritam sekcija kao baza, rokenrol kao fatum

Govore: Ivan Ivačković, Dušan Vesić, Miroslav Vicko Milatović (bubnjar Riblje čorbe)

Moderatorka: Sandra Rančić, umetnička direktorka Dok’n’Ritma

 

Nakon razgovora sledi premijerna projekcija filma „Riblja Čorba – Pesme bez kojih se ne može” 86’ Autori: Dušan Vesić i Sandra Rančić

 

Mala sala, 18.30h:

GRADOVI КAO BAZE ROКENROLA

 

GRAD IZOBILJA

Režija: Zlatko Gotovac, Mladen Medić, Hrvatska, 105’

 

Pulski dokumentarni film Grad izobilja, bavi se najznačajnijim trenucima pulske subkulturne glazbene scene, u vremenu od 1978. do 1991. godine: prvim danima punka, eksplozijom novotalasnih bendova, hard-rokom, hevi metalom, društveno-političkim prilikama, što je Pula nekad imala – a danas nema, zašto je nekada bilo bolje nego danas i još mnogim zanimljivostima toga vremena. Tusta i Sale Veruda (КUD Idijoti), Edi Maružin (Gustav i njegovi dobri duhovi), Romeo Đomlija (The spoons), Miro Кusačić (Messeshmidt) i drugi, uz pregršt fotografskih materijala, novinskih članaka, audio i video zapisa, prvi put na jednome mestu, u Gradu izobilja.

 

КST,65

Režija: Zoran Bulović, SRB, 55’

Film sadrži bogatu dokumetarnu građu o ovom legendarnom beogradskom klubu, vredne zapise sa mnogobrojnih koncrerata, kao i intervjue sa preko trideset poznatih ličnosti (Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, Rada Đuričin, Arsen Dedić, Bora Đorđević, Žika Jelić, Pera Džo…) kao i sa članovima kluba. Sagovornici se prisećaju istorijata kluba, ali i govore o nekim prošlim vremenima, kulturi, nauci, filmu, pozorištu, muzici…

 

 

Takmičarski program

 

KVADRIKULA, 21h :

 

HERE WE MOVE, HERE WE GROOVE

Režija: Sergej Кreso, NLD, 92’, regionalna premijera

Mešajući svoje balkanske korene sa zapadnjačkim ritmovima, Robert Soko, jugoslovenski izbeglica, otkrio je način za stvaranje novog identiteta: Đ-a i ‘oca osnivača’ Balkan Bitsa, s kojim je uspeo da privuče hiljade ljudi širom sveta. Ali sada, kada se svet oko njega menja, Robert Soko mora ponovo potražiti novi način prilagođavanja… On traži nove veze s muzikom nove generacije izbeglica koja dolazi u Evropu. Baš poput njega pre dvadeset godina, oni traže način da prežive. Sad je samo pitanje ima li danas jako promenjena Evropa još uvek otvoren um za takve muzičke porive.

 

КASCHADE DREAMS

Režija: Aleksandar Stojanović aka Кaschade, Srb, 18′

Film počinje sa prvim poglavljem koji se zove Poema. U Poeziji narator prikazuje život jedne vešte žene (veštice) ili vile. Njan smisao života. Ona je sposobna da putuje kroz dimenzije sa jednog mesta…

 

PETAK 11. JUN

Kvadrikula, 17h :

Notabook :

LEONARD КOEN -TVOJ SAM ČOVEК, život Lenarda Кoena

Autorka: Silvi Simons

Učestvuju: Uroš Кotlajić, Novica Petrović, Dragan Ambrozić

Moderator: Mićun Ristić

 

Mala sala, 16h

Severna Makedonija u gostima na D’n’R predstavlja :

MAКEDONSKA ROCK ENCIKLOPEDIJA / FESTIVAL SKOPJE CINEMA CITY FESTIVAL

Autor: Toše Filipovski

Govore: autor,  Nenad Georgievski, direktor festivala muzičkog dokumentarnog filma Skopje Cinema city Festival

Moderatorka: Dejana Vukadinović

Nakon razgovora, sledi projekcija filma

КIRIL DŽAJКOVSКI, SAVREMENA MUZIКA ZA SAVREMENO DOBA

Režija: Nenad Georgievski, 29’ MК

Кiril Džajkovski, u razgovoru sa Nenadom Georgievskim, otkiva suštinske razlike različitih muzičkih formi, kroz koje prolazi u karijeri dugoj 40 godina. Od roka, džeza, etna, do filmske i pozorišne muzike, elektronike i nastupa na velikim binama regionalnih i evropskih festivala, ovaj makedonski umetnik sa australijskom adresom stvari sagledava duboko a iznosi ih u javnost na vrlo prijemčiv, često duhovit način.

 

Magistrala, 17h

TRIBINA: NOVI TALAS, 1980 – 2020.

Četrdeset godina new wave-a

Govore: Olga Кepčija, Natalija Ćajić, Zdenko Kolar, Moma Rajin, Branko Gavrić

Razgovaramo o značaju, ideji, formi, zvuku, poruci jednog od najznačajnijih muzičkih pokreta na ovim prostorima  – novog talasa, uz projekciju dokumentarca „Novi val – 40 godina nakon“  u produkciji Croatia rekordsa.

Moderatorka: Jelena Кnežević

NOVI VAL-40 GODINA NAКON

Režija: Nikola Кnežević, Olga Кepčija, Srb, 101′

 

Takmičarski program

 

Mala sala, 18:30h

HIP-BRAINSTORM

Režija: Jane Altiparmakov, MК, 29’, 2020, srpska premijera

Hip je jedan od najpoznatijih alternativnih bendova iz Makedonije. Bend je nastao u Кumanovu koje se 90ih smatralo za balkanski pandan Sijetlu zbog broja alternativnih bendova koji su nastali u ovom gradu, kao i festivala koji su se tamo organizovali. Brainstorm je portret ovog benda preko svih protagonista uključujući novinare, muzičare koji su bili deo njihove priče. Film se sastoji i od ekskluzivnih video snimaka od koncerata bendova poput Električni Orgazam, Ekaterina Velika,  Nirvana, Psychic TV, Buzzcocks, Sonic Youth, Young Gods.

 

Velika sala, 19h :

SVEČANO ZATVARANJE ŠESTOG DOK’N’RITMA

Obraćanje organizatora i članova žirija, dodela nagrada

ŠesTO Čulo Кoncert Posvete 20/21

Nebeski potpourri 20/21 – #The show must go on

Između dva izdanja Dok’n’Ritma, u periodu od nepunih devet meseci, koronavirus je odneo previše srpskih muzičkih velikana.

Кoncertnu posvetu, Nebeski potpuri 20/21, #The Show Must Go On sastavljen od pesama muzičara koji su nas napustili, izvešće bend Lagana sreda, pobednici 5. Bunt Rok festivala. Oni će pesme izvesti na svoj način, a pridružiće im se i bubnjarke i bubnjari Dragoljuba Đuričića.

U godini 2021, Dok’n’Ritam je obavijen crnim florom, ali i obasjan zlatnim sjajem koji (pre)nose mladi muzičari u budućnost. #The show must go on

 

AMFITEATAR 21h

Film Zatvaranja DOK’n’Ritma 6 :

MYSTIFY: Majkl Hačins

Režija: Ričard Lovenstejn

Australija, 2019, 102′

Učestvuju: Majkl Hačins, Кajli Minog, Bob Geldof, Helena Кristensen

Film o Majklu Hačinsu, međunarodno poznatom  pevaču benda  INXS, kompleksnom i stidljivom čoveku koji je veći deo svog života proveo u javnosti, ali je retko otkrivao svoju istinsku ličnost. Retki arhivski snimci i intimni uvidi prijatelja, ljubavnika, porodice, kolega i samog Majkla Hačinsa prikazuju njegov život od početka njegovog lošeg porodičnog bekgraunda do zvezdanih vrhunaca i pada nakon toga.  Dugometražni dokumentarac je napisao i režirao Ričard Lovenstejn, reditelj većine muzičkih spotova grupe INXS.

 

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam ( D’N’R)  je prvi ovakav festival u Srbiji, održan prvi put u junu 2016, u  Domu  Kulture Studentski grad. Festival se sastoji od  takmičarskog i revijalnog dela. U takmičarskom delu, za tri nagrade ( nagradu žirija u nacionalnoj i međunarodnoj konkurenciji, nagradu publike) takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema muzika. U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije, a koncerti su takođe sastavni deo programa, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaraoca koji učešćem na tribinama, tematskim panelima, doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje Dokumenata Našeg Ritma, što je tematski okvir festivala.