Uz srpski film „Koreni“ u Tee Lukač, u takmičarskom programu „East of the West“ ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima svetsku premijeru doživeće i manjinska srpska koprodukcija „Posle zime“ reditelja Ivana Bakrača. Filmski centar Srbije je podržao nastanak i tog ostvarenja.

Film „Posle zime“ reditelja i scenariste Ivana Bakrača i producenta Ivana Đurovića, u produkciji crnogorskih kompanija Artikulacija Film i ABHO Film, podržan je i od strane Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audiovizuelnog centra, kao i Ministarstva kulture Crne Gore. Film je koprodukcija Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske, a kompanije koje učestvuju u proizvodnji su: Artikulacija Film (Crna Gora), ABHO Film (Crna Gora), Akcija Film (Srbija), Biberche Productions (Srbija), Maxima Film (Hrvatska) i Arizona Productions (France). Film traje 101 minut.

Film prati priču o pet prijatelja u svojim kasnim dvadesetim, koji, rasuti po ostacima Jugoslavije, pokušavaju da sačuvaju svoja prijateljstva, iako ih razdvajaju kilometri. Svi se trude da žive samostalne živote, daleko od patrijarhalnih korena, ignorišući loše ekonomsko stanje i ratnu prošlost regiona u kom žive. Tokom jedne godine, od proleća do zime, uviđaju da im se mladost naglo završava, iako je to logičan rezultat dugogodišnjeg eskapizma. Posle zime, svako od njih mora da izgradi novi svet za sebe.

U rediteljskoj eksplikaciji reditelj Bakrač je naveo i sledeće: „Pokretačka snaga moje priče je motiv  mladosti koja se bliži kraju, čemu pristupam kao nečemu što dolazi iznenada, događaju koji je i očekivan i rezultat svesnog odlaganja. Naraciju pokreću različiti događaji, društveni uslovi i okruženje, a odrastanje junaka je odloženo i pod uticajem njihovih zemalja koje su takođe „nezrele“ i u stalnoj tranziciji. Takođe, želio sam da istražim različitosti i sličnosti između tri vrste prijateljstva – žensko-ženskog, muško-muškog, i muško-ženskog. Ovo je priča o nestajućem svetu, nostalgična i duhovita oda prijateljstvu i mladosti.“

Glavne uloge u filmu Posle zime tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić. Producent filma je Ivan Đurović, a koproducenti su Maja Ilić, Nikolina Zečević, Damir Terešak i Guillaume de Seille. Direktor fotografije je Dušan Grubin, dok montažu potpisuje Nataša Pantić. Dizajner zvuka je Dario Domitrović, a kompozitori su Alen i Nenad Sinkauz. Kostimografiju je radila Milena Miljković, a scenografiju Dragana Baćović. „Posle zime“ će svetsku premijeru imati 26. avgusta, a reprize u Karlovim Varima su zakazane za 27. (jedna projekcija) i 28. (dve projekcije) avgust.

Đ. Bajić