SRB ENG

10. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf

10. јан 2017 | Autor: Zoran Janković

Jubilarni Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf ove godine održaće se od 14. do 19. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO. Kao i prethodnih godina, festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma.

kustendorf-04

Kada je o takmičarskom programu reč, on će se sastojati od 22 filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade, Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se filmovi mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina. Međunarodni žiri čine predsednica žirija Glin Jan, književnica i scenaristkinja, Kristijan Valsamidis, advokat u industriji zabave i stručnjak za ekonomiju filma i Nikola Ležaić, režiser, dok će o nagradi „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje. Na konkurs je pristiglo blizu 500 filmova, a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

kustendorf-03

U segmentu nazvanom Savremene tendencije, pak, biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i te filmove će  predstaviti njihovi autori – gosti festivala, na radionicama nakon projekcija. Na jubilarnom Kustendorfu biće prikazani filmovi: Žena koja je otišla, prošlogodišnji pobednik Venecijanskog filmskog festivala, reditelja Lava Dijaza, U krevetu sa Viktorijom rediteljke Žustin Trie koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, Cveće zla finskog reditelja Antija Jokinena, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, De Lan, pobednik Šangajskog filmskog festivala kineskog reditelja Đie Liua kao i Duša na struni, koji je režirao Džang Jang. Takođe, na Kustendorfu biće prikazan najnoviji film osnivača Kustendorfa, reditelja Emira Kusturice, Na mlečnom putu.

vizual-kustendorf-2017

U okviru ovogodišnjeg Kustendorfa uvedena je nova programska celina, Novi autori, koja će posetiocima i gostima festivala predočiti dugometražna ostvarenja mladih autora koja su osvajala priznanja i bila u nominacijama međunarodnih filmskih festivala. Ovi autori su ranijih godina sa svojim kratkometražnim ostvarenjima, učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa. Rediteljka Elica Petkova na prošlogodišnjem Kustendorfu učestvovala je u takmičarskom programu, a ove godine se vraća sa svojim dugometražnim filmom Žalejka za koji je nagrađena specijalnim priznanjem Berlinskog filmskog festivalaGeneracija 14 plus. U okviru celine Novi autori biće prikazani i filmovi: Svi severni gradovi, koji je režirao višestruko nagrađivani mladi reditelj Dane Komljen, Stari kamen, film nagrađen na filmskim festivalima u Stokholmu i Torontu koji je režirao Džoni Ma, kao i film Nedeljivo italijanskog reditelja Edoarda de Angelisa, dobitnika četiri priznanja Venecijanskog filmskog festivala.

kustendorf-treci-dan-5-foto-s-pikula

Što se tiče retrospektivnog dela ovozimske ponude na Kustendorfu,  ovogodišnja retrospektiva biće posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio i usmerio domaću kinematografiju. U okviru ove celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića Kad budem mrtav i beo i Buđenje pacova, Vrane, koje su zajedno napisali i režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara,  te Mehanizam Đorđa Milosavljevića i Crna mačka, beli mačor Emira Kusturice. Takođe, u ovom programu će biti prikazani filmovi Lava Dijaza, specijalnog gosta Kustendorfa.

kustendorf-zurka-1

Pored svega pomenutog, svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće nadaleko čuveni noćni život Kustendorfa. Za dobru atmosferu na prvoj večeri festivala biće zaduženi Emir Kusturica i TNSO, uz Adama Stinga i Novosadski Big Bend orkestar. Muzički program obogatiće i svetski proslavljena bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, srpski rok bend Van Gog i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav Če Sudaka.

kustendorf-cetvrti-dan-70-foto-s-pikula

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf je jedan od retkih festivala na svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika a koji ugošćava proslavljene autore, glumce i muzičare te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge cenjene goste iz sveta filma.

Tekst: Zoran Janković
Foto: Kustendorf