SRB ENG

Balša Đogo počinje snimanje ratne drame „Košare“

02. jul 2020. | Autor: Zoran Janković
Planirano je da prvih dana jula krene snimanje ratne drame „Košare“ (filma i serije) u režiji Balše Đoga. Pomenuti film, nadahnut istinitim događajima, a praćen podrškom i Filmskog centra Srbije, predstavljaće celovečernji igrani prvenac reditelja Balše Đoga, šire možda najprepoznatljivijeg po režiji hvaljene kriminalističke serije Pet.

Priča prati  grupu mladih srpskih vojnika koji u oktobru 1998. godine stiže na udaljenou vojnu kotu Košare na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije. Ubrzo, oni zapadaju u vrtlog borbe za svoju otadžbinu, ali i vlastite živote, a suočeni sa podmuklim napadima neprijateljaskih snaga i ostalim opasnostima.

Balša Đogo režira po scenariju čiji su autori Strahinja Radetić, Đorđe Milosavljević i on sam. Direktor fotografije je Bogdan Babović, a ključne uloge igraju: Jovan Jovanović, Luka Grbić, Viktor Savić, Nikola Kojo i Milica Stefanović. Pored njih u ovom filmu i seriji gledaćemo i Milenu Radulović, Miloša Samolova, Aleksandra Radojičića, Mladena Sovilja, Vladana Gajovića

Film produciraju Nemanja Mićić i Vladan Anđelković, kroz beogradsku producentsku kuću Omega Production, i Telekom Srbije. Film nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije i uz pomoć Ministarstva odbrane Republike Srbije. Projekat filma Košare izborio je podršku na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova sa nacionalnom temom, i tom je prilikom projektu ovog filma odobrena podrška od približno 430 hiljada evra.

Plan je da snimanje traje 90 dana na raznim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj (Bosni i Hercegovini). Očekuje se da film bude premijerno prikazan tokom 2021. godine, nakon čega će uslediti i emitovanje istoimene televizijske serije.

Zoran Janković