SRB ENG

„Igla ispod praga“ i „Pogledi zatvorenih očiju“ trijumfovali u Kragujevcu

19. decembar 2016. | Autor: Đorđe Bajić
U Kragujevcu je od 15. do 18. decembra održan prvi Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF), a publika je za najbolje proglasila filmove Igla ispod praga i Pogledi zatvorenih očiju.

šumadijski-internacionalni

Nagradu publike grada Kragujevca osvojio je dugometražni film crnogorsko-srpske koprodukcije Igla ispod praga, debitantsko rediteljsko ostvarenje Ivana Marinovića. U konkurenciji kratkometražnog filma, ista nagrada je pripala je filmu Pogledi zatvorenih očiju rediteljke Dore Filipović. Festival je koncipiran tako da nema stručni žiri, već je ocenjivanje filmova prepušteno samim gledaocima, ne bi li se na taj način što bolje i jasnije stekao uvid u ukus, senzibilitet i interesovanja šumadijske publike.

igla-ispod-praga-poster

Reditelj Ivan Marinović je u obraćanju gledaocima naglasio da mu je ova nagrada posebno draga kao dokaz odličnog prijema filma u središtu Srbije. Direktor festivala Gordan Matić istakao je zadovoljstvo činjenicom da je Kragujevac i ovom prilikom dokazao da je grad koji svakako ima potencijal i pre svega publiku za kulturne manifestacije ovog tipa. Organizacija ŠIFF-a posebnu zahvalnost duguje gradu Kragujevcu i Filmskom centru Srbije koji su bili glavni pokrovitelji festivala, koji je sudeći prema poseti, ambijentu i reakciji publike upravo započeo jednu lepu tradiciju.

Pogledi zatvorenih očiju - poster

Đ. B.