SRB ENG

„Mogu li da uđem?“ u DKSG

12. јан 2017 | Autor: Zoran Janković

Danas, u četvrtak 12. januara, u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ biće prikazan dokumentarni film „Mogu li da uđem?“ u režiji Koštane Banović. Pre projekcije u 19 časova biće održano predavanje autorke.

Iz najave: Mogu li da uđem? je filmski esej u kome afrobrazilska religija kandomble nije toliko istražena kao što je iskustveno doživljena. Reditelj i vizuelni umetnik Koštana Banović vraća se na ostrvo blizu obale Bahia (Brazil), gde je boravila u okviru Rezidencijalnog programa Sasatar fondacije, tokom kojeg se upoznala sa lokalnom zajednicom. Intrigirana ceremonijama posednutosti duhovima na ostrvu, gde se bogovi mešaju sa ljudima, uključujući se u bubnjarske, pevačke i igračke predstave, Koštana je htela da sazna još više… Našla se unutar sveta zatvorenih vrata. Svaki korak u saznavanju nečega više o kandomble kultu vodio je u kontradiktorne priče i različite ideje o tome šta je kandomble zapravo. Ili šta je bila. Ili šta bi trebalo da bude…

O umetnici: Koštana Banović je umetnica i nezavisna filmska autorka. Rođena je u Sarajevu. Magistar je likovne umetnosti i trenutno predaje na Fakultetu likovnih umetnosti i dizajna Univerziteta umetnosti (HKU) u Utrehtu, u Holandiji. Tokom svog opusa – crteži, predstave, filmovi – Koštana Banović je istraživala rituale kao sredstvo za otkrivanje sebe i drugih i to je konstantni sadržalac njenog rada. Njeno istraživanje je interakcija između eksperimentalnog i etnografskog filma u praksi, filmskog eseja, a takođe koristi i video kao performativno sredstvo. Autorka se aktivno angažuje u oblasti umetnosti i kulture kao savetnik i edukator. Između ostalog, njen rad je u kolekcijama u Stedelijk muzeju Amsterdam u Holandiji.

Zoran Janković