SRB ENG

Pomoć Makedonske filmske agencije za projekat filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića

15. маја 2018 | Autor: Zoran Janković
Obelodanjeni su rezultati najnovijeg konkursa Makedonske filmske agencije; u kategoriji sufinansiranja manjinskih makedonskih koprodukcija najviše sredstava određeno je za „Nebesa“, projekat novog filma srpskog scenariste i reditelja, Srđana Dragojevića.

Nebesa mogu da računaju na 9,7 miliona makedonskih denara (oko 158 hiljada evra) pomoći Makedonske filmske agencije. Makedonski koproducent u ovom slučaju je skopska producentska kuća Sektor Film. U oktobru prošle godine Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) takođe je odobrio pomoć projektu ovog filma; hrvatski koproducent, Studio Dim, tom je prilikom osvojio 500 hiljada hrvatskih kuna (oko 68 hiljada evra) za koprodukciju Dragojevićevih Nebesa. Ovaj projekat izborio je i pomoć iz Slovenije, te nemačkog fonda MDM i televizije ZDF/Arte. Pre svega toga, Nebesima su u decembru 2016. godine na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma odobrena pomoć od 30 miliona dinara. Komisija je tom prilikom istakla da „da su Nebesa alternativna hronika poslednje tri decenije naše istorije“, koja se fantastikom služi kako bi „na što efektniji način predstavila prelomne trenutke od raspada komunističke Jugoslavije do danas“; scenario koji se može čitati kao „vrhunska politička satira“, ali i kao „duboka analiza ljudska prirode“.

Zasad se zna da je scenario Nebesa zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i da kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Iz obrazloženja komisije HAVC-a moglo se doznati da je priča razlomljena na tri narativna toka i odvija se 1993, 2001. i 2018. godine, kao i da je planirano da u Nebesima zaigraju Nikola Kojo, Srđan Todorović, Sergej Trifunović, Branislav Trifunović, Miloš Timotijević, Miloš Samolov, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Goran Navojec, Dejan Aćimović…

Srđan Dragojević.

Srđan Dragojević je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih srpskih reditelja. Njegova filmografija, između ostalog, obuhvata kultna ostvarenja Mi nismo anđeli (1992), Lepa sela, lepo gore (1996) i Rane (1998), a treba istaći i veliki regionalni i svetski uspeh njegovog filma Parada (2011) koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu prikazan u okviru programa Panorama i osvojio nagradu publike.

Zoran Janković