SRB ENG

Uručivanje nagrade „Nebojša Popović“ Milanu Vlajčići i filmski maraton u DKC-u

11. јан 2019 | Autor: Zoran Janković
Danas, 11. januara, u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće uručena nagrada „Nebojša Popović“ ovogodišnjem laureatu, Milanu Vlajčiću, za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture. U čast nagrade i dobitnika DKC je za ovaj dan pripremio filmski maraton, sa cenom ulaznica od samo 100 dinara po filmu.

Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju NAGRADU „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA DOPRINOS PROMOCIJI I KRITIČKOM PROMIŠLJANJU FILMSKE UMETNOSTI I KULTURE.

Vlajčić je nagrađen za višedecenijsko kritičko razmatranje aktuelne filmske problematike i širenje svesti o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu.

MILAN VLAJČIĆ, filmski i književni kritičar, novinar i publicista, bio je i ostao uzor mnogim filmskim kritičarima tokom poslednjih decenija; on je živi primer da su za dobru filmsku kritiku podjednako potrebni i znanje i ljubav prema „pokretnim slikama“. Takvim sveobuhvatnim pristupom prema filmskoj umetnosti Vlajčić je uvek bio pouzdani oslonac ne samo filmskim poslenicima i kritičarima filma, već je postao omiljen i među svojim mnogobrojnim čitaocima Politike, u kojoj je pisao skoro dvadeset godina, a zatim u poslednjih petnaest godina privilegiju da čitaju Vlajčićeve kritike i kulturne komentare imaju čitaoci Blica. Za sve njih, kao i za televizijske gledaoce, kad je učestvovao u mnogim debatama ili davao intervjue u raznim medijima, Vlajčić je uvek predstavljao, i dalje predstavlja, onoga kome se veruje, bilo da je kritički razmatrao aktuelnu filmsku problematiku ili širio svest o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu.

NEBOJŠA POPOVIĆ (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike su bile lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

Više detalja ovde: https://www.kcb.org.rs/2019/01/dobitnik-nagrade-nebojsa-popovic-za-2018-godinu/

Zoran Janković