Festival meta filma i Art bioskop „Kolarac“ (u Zadužbini Ilije M. Kolarca na Studentskom trgu u Beogradu) i u 2018. godini nastavljaju saradnju; prvo ovogodišnje Veče meta filma, koje će se održati u ponedeljak, 29. januara, sa početkom u 18:30, posvećeno je radovima mladog reditelja Strahinje Savića, autora kratkih filmova Devet dana i Jedna noć. Tom prilikom u Art bioskopu „Kolarac“ biće prikazan Savićev nagrađivani kratkometražni meta-film Tango u 3 lika i 3 prostora.

Strahinja Savić u ponedeljak u Art bioskopu „Kolarac“

Sinopsis tog ostvarenja glasi: „Student režije ima zadatak da snimi film u 3 lika i 3 prostora. Na projekciji filma Poslednji tango u Parizu, susret sa nepoznatom devojkom podstiče ga da kreativno režira, inspirisan Bertolučijevim filmom, kako njihov odnos, tako i svoj film.“ Glavne uloge tumače Milutin Milošević, Marijana Pejatović i Aleksandra Nikolić. Ovaj film pobrao je sledeće festivalske nagrade: XXVI Hercegnovski Filmski Festival – dobitnik nagrade „Živko Nikolić“ za najbolji kratki film, Trst Film Festival (2013), Tel Aviv međunarodni studentski filmski festival (2013), Dukafest (2012) – nagrada za najbolju režiju, Lovefest Vrnjačka Banja (2013) –  nagrada za najbolji kratki film,  Kraljevo (2013) – nagrada za najbolji film, 60. Beogradski Festival Dokumentarnog i Kratkometražnog filma (2013), Festival Sound & Visions Majdanpek (2013).

Iz kratkog meta filma Tango u 3 lika i 3 prostora

Strahinja Savić će tokom ove Večeri meta filma predstaviti i svoj meta film u nastajanju – ostvarenje Stavi me u film. U pitanju je  to je ljubavna metafilm komedija, koja pripoveda o tome da li su ljubavi neostvarive u realnosti možda moguće u filmu.  Delove iz scenarija za taj filma, ispred bioskopskog platna, čitaće glumci Paulina Manov i Ivan Jevtović. Ovo će biti  prvi put da se ovaj scenario izvodi, tj. čita pred publikom.

Zoran Janković