U sredu, 4. aprila, u Domu omladine Beograda biće priređene projekcije dva kratka filma autora Miloša Ljubomirovića – kratki igrani film „Poziv“ i kratkometražni dokumentarni film „Film jednog kamiondžije o bratu kamiondžiji“. Projekcije će početi u 20 časova, biće priređen i razgovor sa filmskom ekipom, a ulaznici (po ceni od 150 dinara) mogu se kupiti na blagajni Doma omladine Beograda.

POZIV (SVETSKA PREMIJERA)

Kratak sinopsis: Baka Rada je udovica koja živi sama, udaljena od svoje porodice. Raduje je poseta kćerki sa unucima posle više od 6 meseci. Posebno je raduje mogućnosti da preko računara koji joj donose, posle 12 godina vidi sina koji živi na Novom Zelandu. Strpljenje i bezuslovna ljubav prepliću se tokom ovog porodičnog okupljanja na selu uz jasan generacijski jaz.

U glavnoj ulozi / Prvi put na filmu: Nada Savkić
Scenario i režija: Miloš Ljubomirović
Saradnik na scenariju: Srđan Banović
Producent: Servia Film
Ko-producent: Cinnamon Films
Glavni sponzori: Lorca Design i Brian Lack International
U ostalim ulogama: Draginja Voganjac, Dragana Đukić, Luka Mijatović, Ana Milosavljević, Ivan Marković, Nevena Savkić, Simon Karić i Iva Delić
Direktor fotografije: Aleksandar Ramadanović
Scenograf: Ivana Jančić
Kostimograf: Milica Radovanović
Montažer: Rajko Ristanović
Snimatelj zvuka: Bojan Palikuća
Dizajner zvuka: Dane Vlaisavljević
Kolorista: Filip Orlandić
Trajanje filma: 20 minuta

Reč reditelja: Tema filma Poziv je strpljenje. Film govori o životu bake na selu, njenoj geografskoj otuđenosti i emocionalnoj usamljenosti. O jazu između generacija koji je sa svakom novopristiglom sve veći. O bakama i dekama koji su na sve spremni zbog dece i unuka, o ljubavi koju bezrezervno daju, ne tražeći ništa zauzvrat. O unucima koji retko uzvraćaju i sa desetak minuta pažnje. O meni i meni sličnima. Film o svima nama. Od početka rada na scenariju, od 2015. godine, vođen sam idejom da glavni junak bude naturščik, žena koja će svakim svojim pokretom i mimikom na prirodan način osećati rustični prostor i ambijent. Baka koja je će postati jasan simbol nesebične ljubavi, topline, mudrosti, strpljenja. Nasuprot iskustvu koje godine neminovno donose, druga linija priče prati divlju, neobuzdanu i nestrpljivu mladost njenih potomaka. Film preispituje ove odnose u današnje vreme kada se oni, čini se, gube više nego ikad. Scenario za ovaj igrani film nastao je kombinujući dva lična iskustva. Njime sam želio da oživim porodična sećanja i da se na neki način odužim bližnjima na nedostatak strpljenja koji sam uvek prema njima pokazivao.

FILM JEDNOG KAMIONDŽIJE O BRATU KAMIONDŽIJI

Kratak sinopsis: Na zaleđenim putevima Amerike, hiljadama kilometara od kuće, Dušan preživljava kao vozač kamiona živeći kroz priče iz domovine.

 

Brat kamiondžija: Dušan Ljubomirović
Kamera i režija: Miloš Ljubomirović
Produkcija: Servia Film
Tehnički sponzor: Cinnamon Films
Montažer: Rajko Ristanović
Muzika: Stray Dogg
Dizajner zvuka: Dane Vlaisavljević
Kolorista: Filip Orlandić
Trajanje filma: 20 minuta

Reč reditelja: Početni motiv za rad na ovom filmu pronašao sam u porodici. Moj stariji brat Dušan je vozač kamiona u Americi koji u poslednje četiri godine većinu svog vremena, zbog prirode posla, provodi na putu. Od njega sam čuo veliki broj priča koje su me zainteresovale da dublje istražim vožnju kamiona kao temu potencijalnog filma. U početku je tema za mene bila daleka i strašna. Nisam znao puno o tome i nisam sasvim ni razumeo brata, pitao sam se zašto neko ko je inženjer saobraćaja odlazi daleko i radi toliko težak posao? Najzad sam otišao kod brata i sa njim u putu, u nekoliko navrata, proveo 5 meseci. U procesu istraživanja i sâm sam postao kamiondžija. Tema filma mi je tim iskustvom postala bliska ali i dalje ostala strašna. Posao kamiondžije je najteži posao koji sam do sada radio ali mi ponekad, na neki čudan način, ta vožnja nedostaje. Pored straha, taj posao nosi i određenu lepotu. Nosi i bol, borbu i nadu. To vožnja predstavlja za mog brata. To Amerika predstavlja za njega.

Zoran Janković