Debitantski film rediteljke Maše Nešković biće prvi put prikazan na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Sao Paulu, a nakon toga i pred beogradskom publikom, na Festivalu autorskog filma (FAF).

 „Asimetrija“ je prvi dugometražni film Maše Nešković, mlade srpske rediteljke koja je, zajedno sa Vladimirom Arsenijevićem i Stašom Bajac, napisala scenario za svoj prvenac. Od ključnih saradnika, treba izdvojiti: direktora fotografije Đorđa Arambašića, montažerku Mariju Šarac, kompozitorku Janju Lončar, kostimografkinju Biljanu Grgur i scenografkinje Jovanu Cvetković i Jelenu Sopić. Film je sniman tokom leta 2017. godine u koprodukciji producentskih kuća This and That Productions iz Srbije, Korektif iz Slovenije i Nightswim iz Italije, a uz podršku Filmskog centra Srbije.

U ovom ostvarenju koje dovedi u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju, uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović, Mateja Poljčić, Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović

Film ima tri narativna toka… U prvom, dečak i devojčica provode zajedno poslednje bezbrižne dane letnjeg raspusta, pre nego što ona s porodicom emigrira u inostranstvo. U drugom, mladić i devojka se sreću tako što osluškuju jedno drugo kroz tanke zidove jedne beogradske zgrade. U trećem, žena i muškarac se rastaju posle 20 godina braka. Oboje pokušavaju da se snađu, ali im veza koju su izgradili i dalje ne dozvoljava da nastave sa svojim životima… Leto je vrelo, ulice Beograda su puste, priče ova tri para se prepliću.

O svom fimu, Maša Nešković je rekla: „Snimila sam ovaj film inspirisana temama koje me progone, s idejom da dovedem u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju.“

Maša Nešković

Film „Asimetrija“ će biti prikazan u okviru takmičarskog programa „New Directors Competition“ 43. Mostre, koja se održava od 17. do 30. oktobra u Sao Paulu, u Brazilu. Posle međunarodne premijere, film će biti prikazan i u Beogradu, u okviru Festivala autorskog filma, 23. novembra u Kombank dvorani.

Naš intervju sa direktorom fotografije Đorđem Arambašićem, pročitajte ovde.

Đorđe Bajić