Izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1965-1970“ je, nakon gotovanja u Filmskoj galeriju Dvorane Kulturnog centra Beograda, juče predstavljena u Kulturnom centru Obrenovca. Na otvaranju izložbe u Obrenovcu je govorio Miroljub Vučković iz sektora za međunarodnu saradnju Filmskog centra Srbije, a njega je najavio glumac Ognjen Drenjanin. Zainteresovani će potavku moći da posete do 3. juna 2021. godine. Podsećamo… Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi.

Nakon Kulturnog centra Beograda i Obrenovca, izložba će obići više od dvadeset gradova i mesta širom Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije. U tom smislu, planirano je gostovanje ove izložbe u sledećim gradovima i mestima naše zemlje: Kovin, Trstenik, Lazarevac, Grnji Milanovac, Čajetina, Zrenjanin, Novi Pazar, Kanjiža, Jagodina, Loznica, Aleksinac, Požarevac, Pančevo, Doljevac, Sombor, Lajkovac, Kragujevac, Čačak…

U pogovoru koji je Jovan Čekić napisao za katalog izložbe, između ostalog, stoji: „Filmski plakati su deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu. Sa pojavom novih kanala distribucije, najpre VHS, DVD-a, potom, mreže i različitih platformi poput Netfixa, čini se da filmski plakat nije izgubio na svojoj važnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji“. O samom senzibilitetu ovih plakata on dodaje: „Plakati jugoslovenskog filma iz pedesetih godina, uprkos vladajućoj političkoj ideologiji, u velikoj meri slede nastajanje osnovnih obrazaca „ekonomije pažnje“ koja dolazi sa Zapada, i katkad postižu zadivljujuće efekte”.

Pored toga, izložba će biti i deo festivalskog programa Mreže festivala – Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljski ostvarenja „Slika u pokretu” u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti” u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Foto: Ana Karadžić i Miroljub Vučković