Nakon Filmske galerije Dvorane Kulturnog centra Beograda, izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1965-1970“, planirana je u 25 gradova Srbije.  Otvaranje prve izložbe posle Beograda planirano je u Kulturnom centru Obrenovca, 20. maja u 19 časova. Izložba u Obrenovcu će trajati do 3. juna. Na otvaranju izložbe, ispred Filmskog centra Srbije, obratiće se Miroljub Vučković iz sektora za međunarodnu saradnju.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom ove izložbe je rekao: „Institut za film, koji je preteča Filmskog centra Srbije, sačuvao je i očuvao neka zaista vredna dela grafičkog i primenjenog dizajna. Na nama je bilo da pružimo priliku ljudima da vide ovo kulturno blago naše zemlje”. Matić je naglasio da je izložba namenjena ne samo poznavaocima filma, već i ljubiteljima lepog – dizajnerima, istoričarima umetnosti, likovnim stručnjacima. O konceptu izložbe i izgledu plakata, on je dodao: „Radovi su odabrani po kvalitetu, autorima, značaju filmova i po tome koliko su retko izlagani. Imamo akvarele, apstrakcije, različite tehnike, što zapravo znači da je tada bilo i dosta slobode u izražavanju sadržaja filma, koliko mi god mislili da su ta vremena bila restriktivna“.

Gordan Matić

Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, izneo je svoje utiske o odabranim plakatima: „Ova izložba pokazuje koliko je to bila veličanstvena, organizovana, bogata, sadržajna i kvalitetna kinematografija, a čini mi se da to sad olako zaboravljamo. To je bila svetski važna kinematografija i tim filmovima vreme nije ništa naudilo. Lepo je što će se oni naći ovde, da podsete na zvezdane trenutke onoga je što je nekada bio jugoslovenski, a danas srpski film.“

Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi.

U pogovoru Jovana Čekića, između ostalog stoji: „Filmski plakati su deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu. Sa pojavom novih kanala distribucije, najpre VHS, DVD-a, potom, mreže i različitih platformi poput Netfixa, čini se da filmski plakat nije izgubio na svojoj važnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji“. O samom senzibilitetu ovih plakata on dodaje: „Plakati jugoslovenskog filma iz pedesetih godina, uprkos vladajućoj političkoj ideologiji, u velikoj meri slede nastajanje osnovnih obrazaca „ekonomije pažnje“ koja dolazi sa Zapada, i katkad postižu zadivljujuće efekte”.

Nakon Kulturnog centra Beograda i Obrenovca, izložba će obići više od dvadeset gradova i mesta širom Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije. U tom smislu, planirano je gosdtovanje ove izložbe u sledećim gradovima i mestima naše zemlje: Kovin, Trstenik, Lazarevac, Grnji Milanovac, Čajetina, Zrenjanin, Novi Pazar, Kanjiža, Jagodina, Loznica, Aleksinac, Požarevac, Pančevo, Doljevac, Sombor, Lajkovac, Kragujevac, Čačak… Pored toga, izložba će biti i deo festivalskog programa Mreže festivala – Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljski ostvarenja „Slika u pokretu” u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti” u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Foto: Đorđe Petković