U Beogradu je juče, 24. marta 2022. godine, na godišnjicu početka NATO agresije, počelo snimanje novog dugometražnog igranog filma reditelja, scenariste i producenta Gorana Radovanovića. Film „Bauk“ se bavi temom bombardovanja Beograda 1999. godine i to iz tačke gledišta devetogodišnjeg dečaka.

Producentske kuća NAMA Film je realizator filmskog projekta „Bauk“, a projakat su podržali Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i Vojska Srbije, a realizuje se u koprodukciji sa Archangel Digital Studios (Srbija) i Mosfilm (Rusija). Projekat za film „Bauk“ je, podsećamo, podržan i od strane bugarskog Nacionalnog filmskog centra. Komisija FCS-a je u obrazloženju svoje odluke da se podrži ovaj projekat istakla da je „Bаuk“ snаžnа i višeslojnа pričа o bombаrdovаnju Srbije od strаne NATO snаgа 1999. godine. Scenаrio je opisan kao poetskа studijа o pobuni protiv аgresije kojа govori čistim, jаsnim i neokаljаnim jezikom dečijeg posmаtrаnjа svetа.

Goran Radovanović na snimanju dokumentarnog filma Čekajući Handkea

Na nastanku filma „Bauk“ sarađuju proslavljeni ruski direktor fotografije Vladislav Opeljants (poznat po svojim saradnjama sa Nikitom Mihalkovim), scenograf Vladislav Lašić, kostimografkinja Katarina Ciglić… Direktor filma je Mladen Petrović. Dečaka Savu glumi Jakša Prpić, a pored njega ključne uloge u filmu ostvariju severno-makedonska glumica Sara Klimoska (Savina majka) i Vojin Ćetković (sveštenik), kao i: Branka Šelić, Davor Janjić, Miloš Biković, Kalina Kovačević…

Uskoro opširnije.

Teskt: Đorđe Bajić i Zoran Janković
Foto: Goran Radovanović (privatna arhiva)