Dokumentarnu film „Teslin narod“ reditelja Željka Mirkovića, rađen u koprodukciji Optimistic film i RTS-a, imaće svoju američku premijeru u subotu, 30. marta u Pitsburgu na Festivalu srpskog  filma, koji organizuje Serb National Federation (SNF). Film će tom prilikom dobiti SNF Spirit Award.

Odmah nakon toga u nedelju, 31. martaTeslin narod će imati svoju premijeru u Ohaju , u Klivlendu na Serbian Heritage Film Festivalu. Par dana nakon toga, 6. aprila, film će imati svoju premijeru u Masačusetsu, u Bostonu, u crkvi Sveti Sava. Ovo je samo uvod u dalja prikazivanja Teslinog naroda u SAD. Tokom aprila i maja film će se prikazivati u bioskopskoj distribuciji u Njujorku u u Cinema Village-u na Menhetnu   i u Los Anđelesu u Leammle Theater-u, Music Hall Cinema na Beverli Hilsu, u oba grada po 7 dana , četiri puta dnevno.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.  Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdaniča, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju. U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića. Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene američke države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

Anna i Peter Boganovich

«Zašto TESLIN NAROD ? TESLIN NAROD je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. TESLIN NAROD  je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje.  TESLIN NAROD se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju.“- istakao je reditelj i producent  Željko Mirković.

Glumac Džek Dimić izrazio je veliko zadovoljstvo što je u filmu igrao lik Tesle: «Teslin arod reditelja Željka Mirkovića, je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je jos uvek vole … Tamo daleko…”

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, Go4Yu.

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.

U filmu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene američke države. Film traje 83 minuta.

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.

Ideja: Nikola Lončar,

Scenario: Marko Lopušina, Miloš Rastović, Željko Mirković

Kompozitor: Dejan Ilijić

Direktori fotografije: Milan Marić, Ognjen Milović

Montažer: Pavle Nikić

Menadžer projekta: Zvezdana Stojanović Skot

Izvršni producenti: Nikola Lončar, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin

O AUTORU

Željko Mirković, reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u USA. Vlasnik je produkcijske kuće Optimistic Film od 2007. Zаvršio Akаdemiju Umetnosti u Beogrаdu i Mаster studije u medijimа u Velikoj Britаniji nа Bournemouth University, Media School. Trenutno završava doktorske studije na FMK Beograd. Zа svoje filmove osvojio je 53 internаcionаlne nаgrаde, a dokumentаrni film Drugi susret, bio je zvаnični kаndidаt zа Oskаrа zа dugometrаžni dokumentаrni film 2014. Autor je i dokumentаrnih filmovа  Obećanje, Svetislаv Pešić, Više od trenerа, Lаjko Feliks- U potrаzi zа sobom , Dugo putovаnje kroz istoriju, historiju i povijest, Oženiću celo selo, 21. Sekund, Muhаrem, Muzikа oči životа… Radio kao profesor filma i digitalnih medija u SAD.

Z. J.