SRB ENG

Dve nagrade za „Slučaj Makavejev…“ na ovogodišnjem Festivalu istorijskog filma u Rijeci

14. septembar 2020. | Autor: Zoran Janković
Srpski dugometražni dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ autora Gorana Radovanovića osvojio je dve nagrade na prošlog vikenda okončanom Festivalu istorijskog filma (History Film Festival) u Rijeci, u Hrvatskoj; ovaj film je tamo osvojio Grand Prix festivala i nagradu za najbolju produkciju. Pomenuti festival je posvećen isključivo istorijskim dokumentarnim ostvarenjima, a i ovaj Radovanovićevo ostvarenje je nastalo i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Goran Radovanović.

Ovaj film je premijerno 25. februara prošle godine na 47. FEST-u, i tom prilikom osvojio dve nagrade: Beogradskog pobednika (kao najbolji film u programu „Srpski film -Srbija i prijatelji“) i Nagradu „Milutin Čolić“, a bio je deo i festivalskih programa u Solunu, Trstu, Roterdamu, Lisabonu…

„Slučaj Makavejev“ je nastao po scenariju Gorana Radovanovića (koji je film i režirao) i Borisa Trbića. Film su snimili Dragan ĐorđevićAleksandar AngelovskiMiroslav Jakovljević i Radoslav Vladić, a montirala ga je Maja Kokić. Muziku potpisuje Ognjan Milošević. „Slučaj Makavejev“ je nastao produkciji kuća Nama film i Oktobar film, a uz podršku Filmskog centra Srbije. Oktobar film je zadužen i za bioskopsku distribuciju. Izvršni producent je Predrag Jakovljević, a producentkinja Jesenka Jasniger.

Više o pomenutom filmu u ovom našem tekstuhttp://www.fcs.rs/33209/

Zoran Janković