Kinematografskom delu autora i reditelja Radoša Bajića “Heroji Halijarda”, nastalom u produkciji Telekoma Srbija i Contrast studios, pripala je čast da bude prvi srpski film u istoriji koji je prikazan u američkom Kongresu na Kapitol Hilu.

Naime, upravo na tom mestu, u utorak, 5. marta 2024. godine ovo filmsko ostvarenje, inspirisano najvećom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, imalo je specijalnu projekciju pred visokim američkim zvanicama i predstavnicima srpske ambasade.

Nedeljko i Radoš Bajić (foto: Contrast studios)

 

Ovom važnom kulturnom događaju, pored kongresmena američkog Senata, prisustvovale su mnogobrojne ugledne ličnosti iz američkog javnog i kulturnog života, kao i srpski ambasador u SAD, Marko Đurić i Džon Kapelo, predsednik Halijard fondacije. Ispred ekipe filma, pored autora Radoša Bajića, gledaocima su se predstavili i Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbija, Nedeljko Bajić, producent i glumac, kao i američki glumci koji u ostvarenju igraju neke od glavne uloge, Stiven Mur i Nikola Kent.

Naslovna fotografija: Contrast studios