MEDIA Deskovi iz Hrvatske, Grčke, Gruzije i Srbije u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, Malteškim udruženjem producenata i Ministarstvom kulture Republike Kipar, organizuju radionicu pod nazivom „Let’s pitch some shorts!“, čiju će kulminaciju predstavljati Pitching forum.

Radionica će ponuditi smernice profesionalcima, prvenstveno rediteljima i scenaristima, te adekvatne odgovore na pitanja o najefikasnijim načinima pripreme i prezentacije spostvenih projekata stručnoj javnosti – producentima, distributerima, prodajnim agentima, ali i široj javnosti – publici.

Radionica je namenjena filmskim profesionalcima i studentima filmskih odseka, na prvom mesturediteljima i scenaristima, s fokusom na projektima kratkometražnih igranih filmova.

Za sprovođenje radionice zadužena je iskusna i renomirana nemačka filmska producentkinja Rošanak Behešt Neddžad (njen poslednji film „Misija Ulja Funk“ premijerno je prikazan 2021. u sklopu programa Generation, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu). Behešt Neddžad je članica Evropske i Nemačke filmske akademije te diplomantkinja i mentorka najpoznatijeg evropskog edukativnog programa za filmske producente EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs.

Za učešće će biti odabrano do 10 projekata iz Kipra, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Malte i Srbije.

Radionica će se održavati od 1. do 3. jula (od 9 do 17 sati) u prostorijama Univerziteta Vern, a završni Pitching forum održaće se 4. jula u 10 sati te u bioskopu Kaptol Cinema Boutique u Zagrebu. 

NAČIN PRIJAVE

Prijava treba da sadrži:

  • biografiju (maksimalno 1 str.)
  • fotografiju
  • sinopsis (maksimalno 1 str.)
  • loglajn (3 rečenice)
  • finansijski plan (ako se uz reditelja/scenaristu prijavljuje i producent), odnosno okvirni iznos budžeta filma (ako se samostalno prijavljuje reditelj/scenarista)
  • rediteljsku koncepciju
  • odgovor na pitanje „Ko je vaša ciljna publika i zašto?“

Prijavnica i svi traženi materijali, kao i celokupna radionica biće na engleskom jeziku. Napominjemo da će polaznici radionice imati obavezu izvršavanja „domaćeg zadatka“.

Prijava se šalje na e- adresu: martina.petrovic@mediadesk.hr, sa naznakom ‘Let’s pitch some shorts!’ najkasnije do 14. juna do 12 sati.

S velikim zadovoljstvom najavljujemo da glavna nagrada za najbolji pičing iznosi 3000 evra, dok je druga finansijska nagrada u iznosu od 1500 evra pod pokroviteljstvom OFF Pro Film Marketa Sarajevo, projekta Omladinskog film festivala Sarajevo, ujedno i najvećeg filmskog marketa za kratki film u ovom delu Evrope.

Žiri koji čine Morana Ikić Komljenović (producentkinja / Little Red Dot), Loran Kruze (voditelj događanja Euro Connection / Međunarodni filmski festival u Klermon Feranu), Kenan Musić (producent te direktor Omladinskog film festivala Sarajevo) te Ela Mišče (glumica, producentkinja te direktorka Croatian International Film Festivala) odlučiće o dodeli finansijskih nagrada.

U saradnji sa organizatorima European Short Pitch-a predviđena je nagrada u kontekstu konsultantskih usluga, dok će jedan hrvatski projekat biti odabran za direktno učešće u okviru Baltic Pitching Foruma.