U međunarodni deo ponude zvaničnog programa Leopardi sutrašnjice (Pardi di domani) ovogodišnjeg izdanja filmskog festivala u Lokarnu, koji će se između 2. i 12. avgusta odigrati po 70. put, uvrštena su i dva kratkometražna ostvarenja mladih srpskih reditelja – u pitanju su film Nikog nema, rediteljke Jelene Gavrilović, i film Loop, reditelja Matije Gluščevića.

Igor Benčina i Teodora Janković u filmu Nikog nema.

Film Nikog nema je realizovan u koprodukciji FDU i produkcijske kuće Media Plus, uz novčanu pomoć Filmskog centea Srbije. Snimanje je trajalo je od 4. do 9. jula prošle godine. Ekipu filma su činili Jelena Gavrilović, rediteljka; Dimitrije Kokanov, scenarista; Nada Savić, producentkinja; Igor Đorđević Giška, direktor fotografije; Danica Vujošević, snimateljka zvuka; Livija Mikić, scenografkinja; Vladislava Jolčić, kostimografkinja; Ana Žugić, montažerka; uz asistente Miju Medenicu, Nađu Vujić, Mašu Memedović i druge. Glumačku ekipu čine Igor Benčina, Miodrag Dragičević i dve mlade devojke, Teodora Janković i Nina Popović.

Prizor iz filma Nikog nema.

Zvanični sinopsis glasi: Sara je sedamnaestogodišnjakinja koja je i dalje opsednuta bivšim dečkom Sergejom. U nedostatku očinske figure, utehu pronalazi u telohranitelju Dušanu.

I u slučaju filma Loop u pitanju je kratkometražna igrana forma. Film je režirao Matija Gluščević, čiji smo kratki dokumentarni film Utopija mogli da pogledamo na ovogodišnjem Martovskom festivalu. Gluščević je, uz Isidoru Milosavljević, i autor scenarija. Matija Gluščević je i producent ovog filma, a direktor fotografije je Aleksa Radunović. Asistenti reditelja bili su Dušan Zorić, Tamara Todorović i Jovana Avramović. Montažerka i šminkerka bila je Natalija Shatzka, a scenografija je delo Nere Vulović. Snimatelji zvuka su Jana Vuković, Luka Barajević i Aleksa Jeremić, dok je Jana Vuković bila zadužena i za montažu zvuka. Uloge tumače: Jovana Gavrilović, Strahinja Blažić, Marko Janketić, Tatjana Venčelovski, Radoje Čupić, Radmila Tomović, Nataša Balog i Maja Jovanović.

Radoje Čupić, Tatjana Venčelovski i Strahinja Blažić u filmu Loop Loop.

Sinopsis ovog filma izložen u par rečenica izgleda ovako: Mima je pre izvesnog vremena doživela saobraćajnu nezgodu. Čovek je umro. Dok ona zaboravlja taj događaj, neko kreće da još šalje rođendanske čestitke sa mirisom muškog parfema. To postanje njena opsesija koja će je dovesti do toga da se seti te traume.

Jovana Gavrilović u filmu Loop.

Zoran Janković