Komisija Filmskog centra Srbije je u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma donela Predlog koji je usvojio Upravni odbor FCS-a. Podržan je dugometražni dokumentarni film „Sumrak u bečkom haustoru“ u režiji Mladena Đorđevića. Ovaj samostalno snimljen film je premijerno prikazan i nagrađen na 48. FEST-u. Komisija u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma radila je i donela svoj Predlog u sastavu: Nevena Đonlić (predsednica), Marko Čkonjević, Vladimir Vidić, Miroslav Terzić i Marko Đorđević (članovi). „Sumrak u bečkom haustrou“ je podžan sa 2.753.337,42 dinara.

Mladen Đorđević, foto: promo/FEST

Iz obrazloženja Komisije:Sumrak u bečkom haustoru je originalna i teška saga o životima naših ljudi, gastajbrtera kojima je život negde na putu između snova i zavičaja… Mladen Đorđević od filmova Made in Srbija preko Smrti porno bande pa do Bečkog haustora, razvija jednu divnu poetiku stanja i trenutka i možda bolje nego bilo ko na ovim prostorima, kroji dokument bez i jednog vidljivog šava… Pričajući jezikom dokumentarnog filma i njegovim postulatima, Mladen prevazilazi taj hladni i faktografski jezik i beleži nešto veoma emotivno, nežno i poetsko…“

Kompletan tekst Odluke pričitajte OVDE.

Podsećamo… Novi film Mladena Đorđevića je prikazan okviru Glavnog takmičarskog programa 48. FEST-a, 5. marta 2020. godine, u prepunoj Kombank Dvorani. Film je na FEST-u višestruko nagrađen. Pripala mu je Politikina nagrada „Milutin Čolić“ za reditelja najboljeg srpskog filma prikazanog na FEST-u, a „za autentičan, iskren i human film o traganju za srećom u doba velikih migracija“. Đorđević je primajući nagradu film posvetio gasterbajterima „koji i dan-danas izdržavaju ovu zemlju“. „Sumrak u bečkom haustoru“ dobio je i Nagradu publike za najbolji evropski film u Glavnom takmičarskom programu. Nagrada se je dodeljena na osnovu ocena publike nakon odgledanog filma evropske produkcije ili koprodukcije iz Glavnog takmičarskog programa.

Mladen Đorđević je napisao i režirao „Sumrak u bečkom haustoru“, dok su njegovi ključni saradnici ovoga puta bili direktor fotografije Dalibor Tonković, montažeri Pierrin BasquieraMilan Jakonić,  dizajneri zvuka Vladimir Živković, Miloš Drndević, Vladimir Uspenski i kompozitorka Janja Lončar. Producenti filma su Mladen Đorđević i Nevena Savić. Film „Sumrak u bečkom haustoru“ nastao je u produkciji produkcijskih kuća Corona Film i Cinnamon Films i traje 110 minuta. Bioskopska distribucija filma se očekuje tokom jeseni 2020. godine, a Mladen Đorđević trenutno privodi kraju pripreme za snimanje svog novog igranog filma čiji je radni naslov „Prvi maj“.

Podsećamo i da je Filmski centar Srbije nedavno raspisao novi kokurs sa Stimulaciju samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma, o čemu možete da se podrobno obavestite OVDE.

Đorđe Bajić