Redakcija Filmoskopije nedavno objavljenu knjigu Filmoskopija: Odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023. predstaviće 28. novembra u Hartefakt Kući (Bulevar Despota Stefana 7), s početkom u 18h.

Sa urednikom izdanja i redakcije Nikolom Radićem, saradnikom na uređivanju Dejanom Prćićem i autorima i autorkama Filmoskopije razgovaraće Maša Seničić, selektorka Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu, manifestacije u okviru koje se održava promocija. Nakon ove diskusije, prisutni će moći da nastave neformalan razgovor sa članovima redakcije.

Zbornik Filmoskopija: Odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023. (R&F/Filmski centar Srbije) sadrži 32 analitička i kritička teksta o srpskim filmovima, prethodno objavljena na portalu Filmoskopija i revidirana za potrebe knjige, koje potpisuje devetoro kritičara i kritičarki. U knjizi su obrađeni dokumentarni i igrani, kratki, srednjemetražni i dugometražni filmovi – među kojima su ostvarenja Ognjena Glavonića, Marka Đorđevića, Milice Tomović, Ivana Ikića, Jelene Maksimović i drugih.

Izdanje Filmoskopija – odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023. deo je projekta Filmoskopija – decentralizovana kritika Agencije za bavljenje umetničkim stvaralaštvom R&F iz Subotice, podržanog od strane Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji realizuje Hartefakt fond. Osnovan 2019. godine s ciljem razvijanja kritičke misli kod mladih, portal Filmoskopija funkcioniše pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa NFC Filmart.