SRB ENG

Dve nagrade za film „Teslin narod“ Željka Mirkovića na festivalu Red Dirt u SAD

31. mart 2021. | Autor: Zoran Janković
Dokumentarno-igrani film „Teslin narod“ Željka Mirkovića osvojio je dve nagrade na osmom Filmskom festivalu Red Dirt u Stilvoteru, u američkoj saveznoj državi  Oklahoma. Pomenuti Mirkovićev film tamo je nagrađen kao najbolji dokumentarni dugometražni film, a festivalskim odličjem ovenčan je i Džek Dimič, koji je u igranim segmentima odigrao lik naučnika Nikole Tesle i koji je tom prilikom proglašen najboljim glumcem. 

Film predstavlja  putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.  Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdaniča, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju. U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića. Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene američke države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

U filmu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene američke države. Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić. Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, Go4Yu, Serb National Federation.

Jack Dimich kao Nikola Tesla

Teslin narod se kvalifikovao za Oskara u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.

Detaljnije o filmu ovde: http://www.fcs.rs/americka-premijera-i-nagrada-za-teslin-narod-zeljka-mirkovica/