Nakon pretpremijernog prikazivanja na predstojećem festivalu “Kustendorf” u Drvengradu, dugoočekivani film “Usekovanje” scenariste Davida Jakovljevića i reditelja Siniše Cvetića premijerno biće prikazan 7. februara u MTS dvorani u Beogradu, a već sutradan i u Novom Sadu. Nastanak pomenutog film podržao je i Filmski centar Srbije.

Debitantski film reditelja Siniše Cvetića kroz niz dramskih zapleta upoznaje nas sa porodicom koja se priprema i obeležava krsnu slavu – Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Sve članove porodice pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave, gde roditelji kriju od svog sina, ali i gostiju da se razvode i postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i mnogih drugih porodičnih tajni.

Kao “crnu ovcu” porodice, glavnu ulogu tumači Pavle Mensur, dok uloge njegovih roditelja igraju Bojan Žirović i Aleksandra Balmazović. U ostalim ulogama tu su i: Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić i Vahid Džanković.

Ovu nesvakidašnju, savremenu dramu donosi producent Zoran Janković i produkcijska kuća “Košutnjak film”, a autorska ekipa predvođena je rediteljem Cvetićem i scenaristom Jankovićem, uz Marka Milovanovića kao direktora fotografije i Luku Broćića kao kompozitora.

Počev od 9. februara film “Usekovanje” će biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje i regiona koja je poverena distributerskoj kući “Art Vista”.

Podsetimo, “Usekovanje” je na prošlogodišnjim Filmskim susretima u Nišu osvojilo tri nagrade: povelju za izuzetnu žensku ulogu (Aleksandra Balmazović za ulogu Mile), nagradu za žensku epizodnu ulogu (Anita Ognjanović za ulogu Ane), dok je Specijalno priznanje žirija pripalo Pavlu Mensuru za ulogu Jovana, a prošle godine je na 44. Moskovskom filmskom festivalu ovaj film ovenčan dvema nagradama: priznanjem “Sveti Đorđe” za najboljeg reditelja i nagradom publike.

Z. J.

Fotografije: Košutnjak film