Odbor Festivala i Dom omladine Beograda produžili su do 31. januara 2023. godine rok za podnošenje prijava za selekciju takmičarskog programa 70. Martovskog festivala.

Konkurs je bio raspisan u periodu od 1. novembra 2022. do 15. januara 2023. godine, ali zbog velikog interesovanja autora i produkcija koji su do kraja januara u fazi postprodukcije svojih ostvarenja, doneta je odluka da se rok produži kako bi im bilo omogućeno da prijave filmove za ovogodišnji festival.

Konkurs je otvoren za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta), kao i za selekciju međunarodnog takmičarskog programa isključivo za prijavu kratkometražnih filmova i to u sledećim kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni film i video art. Prilikom prijavljivanja međunarodnih filmova plaća se naknada (submission fee) u iznosu od 20 dolara.

Prijava na konkurs u svim kategorijama se vrši isključivo preko Filmfreeway platforme Martovskog festivala, na sledećem linku.

Konkurs važi za filmove proizvedene 2021. godine i kasnije. Producenti ili autori filmova selektovanih za takmičarski program 70. Martovskog festivala biće obavešteni najkasnije do 1. marta 2023. godine.

Jubilarni, 70. Martovski festival će biti održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda.

Z. J.

Fotografija: Dom omladine Beograda