U okviru 22. Sarajevo film festivala, koji se održava u glavnom gradu BiH od 12. do 20. avgusta 2016. godine, biće prikazan čitav niz filmova iz Srbije. U borbi za nagrade će učestvovati: Vlažnost, Četiri pasoša, Dubina dva i Tranzicija, a filmovi iz Srbije su se našli i u bočnim programima.

Sarajevo

U zvaničnoj selekciji dugometražnih igranih filmova su se, među jedanaest odabranih naslova, našla i dva srpska igrana filma. To su Vlažnost Nikole Ljuce (o kojem smo već u više navrata pisali na portalu FCS-a) i Svi severni gradovi Daneta Komljena – oba će u Sarajevu imati svoju regionalnu premijeru. Komljenov prvi dugometražni film će biti prikazan van konkurencije, a na sajtu Sarajevo film festivala opisan je sledećim rečima: „Bijela soba i podignuti plavi šator u njoj, gdje dva muškarca dijele odnos za koji riječi ne postoje. Boban i Boris žive u napuštenom kompleksu gotovo identičnih bungalova, okruženi zalutalim magarcima, plastičnim bocama i crvenim bobicama, trskom, visokim drvećem i sezonskim radnicima. Uhodani obrasci njihove svakodnevice bivaju preokrenuti dolaskom Daneta u ovaj skriveni prostor. Sa njim dolazi i spoljni svijet i donosi priče o drugim vremenima, o gradovima na sjeveru i jugu, o tome kako se nešto pravi. Nove veze se uspostavljaju, stare mijenjaju. Ljubav može biti krhka kada joj ne damo ime. Ne, ne zovi me ‘druže’. Kako da te zovem onda?“. Svi severni gradovi će imati dve projekcije na festivalu (16. i 19. avgusta), dok će Vlažnost biti prikazana tri puta (dve projekcije 17. avgusta i jedna 19. avgusta).

Prizor iz filma Svi severni gradovi.
Prizor iz filma Svi severni gradovi.

Takmičarska selekcija dokumentarnih filmova donosi čak tri ostvarenja iz  Srbije: to su Zid smrti, i tako to Mladena Kovačevića (projekcija 14. avgusta), Dubina dva Ognjena Glavonića (projekcija 17. avgusta) i Četiri pasoša Mihajla Jevtića (projekcija 18. avgusta). Tranzicija Milice Tomović je uvrštena u takmičarski program kratkih filmova (19. avgust). I to nije sve. Udruženje filmskih radnika BiH u saradnji sa Sarajevo film festivalom organizuje 11. izdanje BH programa u okviru koga će biti prikazani srpsko-hrvatsko-bosanska koprodukcija Dobra žena u režiji Mirjane Karanović (tri projekcije: 18, 19 i 20. avgusta) i dokumentarni bosansko-srpski film Gora u režiji Stefana Maleševića (15. avgust) o kome na sajtu festivala piše sledeće: „U udaljenim planinskim selima Gore, smještenim na granici između Kosova, Albanije i Makedonije, na velikoj nadmorskoj visini okrutne i teško dostupne Šar-planine, žive Gorani.“ Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića će biti prikazan van konkurencije, u dva termina (14. i 19. avgust).

Gora Stefana Maleševića.
Gora Stefana Maleševića.

Na programu festivala u Sarajevu našle su se i dve manjinske koprodukcije. Hrvatsko-srpski film S one strane Zrinka Ogreste biće prikazan u okviru programa U fokusu (14. avgust), dok se crnogorsko-srpski film Igla ispod praga Ivana Marinovića našao u zvaničnom takmičarskom programu (svetska premijera na SFF-u – dve projekcije 18. avgusta i jedna projekcija dva dana kasnije). Sinopsis filma Igla ispod praga otkriva: „Sveštenik Petar strahuje da je nebo postalo ravnodušno. Bog više ne interveniše. Petra je napustila žena, u sukobu je sa sinom, a majka ga samo ponekad prepoznaje jer je oboljela od Alzhajmerove bolesti. Kada se Petar usprotivi velikoj prodaji zemljišta u svojoj parohiji, grupa živopisnih i osvetoljubivih seljana odluče da ga otjeraju. Koristeći se kreativnim metodama, oni uspijevaju ubijediti cijelo praznovjerno selo da je Petar uzrok svih nevolja na otoku.“ U filmu glume: Nikola Ristanovski, Bogdan Diklić, Jelisaveta Seka Sablić, Filip Klicov, Leon Lučev, Dejan Đonović, Ljubomir Bandović i drugi. Scenario za Igru ispod praga je 2014. godine osvojio nagrade na Jerusalem Film Lab radionici i na CineLink programu Sarajevo film festivala.

Igla ispod praga
Nikola Ristanovski i Seka Sablić u filmu Igla ispod praga.

U okviru ovogodišnjeg CineLink programa biće predstavljena dva srpska filmska projekta u pripremi, a to su Religija noćnih šetnji reditelja Nikole Ležaića (podržan od strane Filmskog centra Srbije) i Igrale se delije reditelja Nikole Ljuce. Takođe, u programu Sarajevo telents učestvovaće četvoro mladih i perspektivnih filmskih profesionalaca iz Srbije: glumica Jelena Puzić, producentkinja Nevena Tomić, glumac Stefan Vukić i producent Adi Dizdrarević.

Jelena Puzić, foto: Aleksandar Angelovski.
Jelena Puzić (foto: Aleksandar Angelovski).

Đorđe Bajić