Uz prisustvo učesnika dokumentarnog ostvarenja „Film davne budućnosti”, ujedno i iskusnih i lako prepoznatljivih autora srpskog filma, Đorđa Kadijevića, Zdravka Šotre, Bore Draškovića i Miše Radivojevića u subotu 20. maja, u mts Dvorani, s početkom u 20 časova, biće upriličena specijalna, besplatna projekcija filma.

Ostvarenje autora projekta Darka Bajića i reditelja Siniše Cvetkovića (Usekovanje) naći će se potom na redovnom repertoaru ostalih bioskopa.

Darko Bajić razgovarao je sa uvaženim rediteljima o njihovom višedecenijskom iskustvu snimanja filmova. Prema njegovim rečima suština koncepta bila je da se iskoristi digitalna tehnika kako bi se ispričala priča o filmu i filmskoj traci, na kojoj se nekada morao osmišljeno iskoristiti svaki metar.

Zdravko Šotra ističe da je za njega „Film davne budućnosti“ bila prilika da potpuno prođe kroz svoj život, dela i iskustva: „Kad smo se sastali nas četvorica, to ukrštanje naših izlaganja je dobilo jedan novi smisao. Bilo mi je zaista lepo popodne kada smo govorili ono što mislimo o svojoj karijeri, životu i filmu.“

O temi filma reditelj Đorđe Kadijević je rekao da pitanje o tome kakva je danas filmska umetnost, šta je ona i o čemu govori, kako se vrednuje i ceni, trebalo bi pre da bude postavljeno u nekom velikom, svetskom kulturnom ambijentu: „O ovome bi trebalo da se pitaju Amerika i Evropa. Mi smo na tu temu razgovarali zahvaljujući lucidnosti Darka Bajića, koji je skovao u glavi našu radoznalost prema onome o čemu pre ovog filma možda i ne bismo razmišljali”.

Reditelj Miša Radivojević čestitao je autoru na istrajnosti kada je o čitavom poduhvatu reč: „Ne samo za uložen rad i kreativnost velike male ekipe, organizacije, produkcije, fakulteta, ne samo za kvalitet još uvek mobilnih ’dinosaurusa’ koje si okupio, držim palčeve za korist ne samo naše filmske struke, već za duh jedne nove i važne kulturne atmosfere u kojoj će sva naša deca moći da rastu, dišu i dostižu najviše standarde koji su za nas najčešće bili nedostižni.“

Reditelj mlađe generacije Siniša Cvetić (Usekovanje) rekao je da je bilo važno da se čuje šta naši najiskusniji reditelji misle o trenutnoj kinematografiji, o njenoj budućnosti i prošlosti ovde, i u Jugoslaviji. „I mene kao mladog reditelja je poprilično zanimalo da to čujem,“ rekao je Cvetić.

Prema rečima autora filma, u pripremi su još četiri dokumentarna filma koji će biti posvećeni svakom od ovih reditelja ponaosob.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=AgzNrpUvIHk